Royal Aircraft Factory BE 2c

BE 2e bij Waasten

Tussen Wijtschate en Houtem scoorde Vzfw Ulmer van Jasta 8 (basis Rumbeke) een overwinning op de BE 2e van de bemanning Lt T.F. Preston en zijn waarnemer Lt C.M. Buck, die op een fotoverkenningsmissie richting Waasten vlogen. Beiden kwamen om, van Preston weten we dat hij begraven ligt op Oosttaverne Wood Cemetery te Heuvelland.

Locatie

Waasten
België
BE

BE 2c 4181 te Ieper

Een BE 2c van 6 Sqaudron wordt tijdens een luchtgevecht neergehaald en stortte neer in wat toen de Kruisstraat te Ieper heette (nu: Posthoornstraat). Beide inzittenden kwamen om het leven: Lt G.E.H. Fincham en 2nd Lt G. Price liggen begraven te Lijssenthoek Military Cemetery - Poperinge

Locatie

Posthoornstraat
Ieper
België
BE

BE 2c 1718 boven Polygoonbos

2nd Lt Terence D. O'Brien raakte zwaar gewond terwijl hij met zijn BE 2c boven het Polygoonbos een fotoverkenning uitvoerde. Zijn piloot, 2nd Lt H.B.R. Grey-Edwards, slaagde er in terug te keren, maar O'Brien zou uiteindelijk, vijf maanden later, op 3 maart 1916 bezwijken. Hij ligt begraven op Lijssenthoek.

Locatie

Zonnebeke
België
BE

BE 2c 2077 bij Vlamertinge

Deze BE 2c was gestationeerd als verkenningseenheid te Droglandt. Tijdens een hevig luchtgevecht raakte Lt Joseph Preswich zwaar gewond - kon hij nog een landing achter de geallieerde linies uitvoeren. Hij bezweek die dag nog aan zijn verwondingen en ligt begraven te Poperinghe New Military Cemetery te Poperinge. Zijn mede-bemanningslid, Corporal Alton, was ongedeerd.

Locatie

Vlamertinge
België
BE

BE 2c 2105 bij Ieper

Het eerste verlies van 15 Squadron voltrok zich in de omgeving van Ieper. Waarschijnlijk was het Offizierstellvertreter Krause/Leutnant von Lersner van Kagohl 1 die een toestel neerhaalden, dat de BE 2c 2105 kan geweest zijn. Het vliegtuig sloeg overkop, en de piloot Captain Vivian Wadham kwam om het leven. Zijn waarnemer, Sergeant Piper, werd krijgsgevangen genomen. Wadham was één van de eerste piloten van het RFC, en was bij de 34 piloten die bij de aanvang van de oorlog van Groot-Brittannië naar het vasteland vloog.

Locatie

Ieper
België
BE

BE 2c bij Oostkamp

Tijdens een verkenningsopdracht boven Brugge werd de BE 2c van 2nd Lieutenant Norman Gordon-Smith  en zijn waarnemer 2nd Lieutenant Duncan Cunningham-Reid neergehaald door Leutnant Otto Parschau van Kampfgeschwader 1. Ze waren de eerste gesneuvelden van 12 Squadron. Van de staart van hun toestel werd een grafmonument gemaakt. Vandaag liggen beiden te Cement House Cemetery. Gordon-Smith was geboren in Berlijn.

Locatie

Oostkamp
België
BE

Crash bij landing

Volgens de Commonwealth War Graves Commission keerde Lieutenant Gerald Harvey terug van een verkenningsmissie met zijn BE 2c  op 8 november 1915, toen hij te pletter stortte. Hij ligt begraven op Lijssenthoek. In de literatuur (Henshaw) wordt dit voorval echter op 11 november gesitueerd, en zou Harvey als geïnterneerde in Zwitserland gestorven zijn op 7 november 1918...

Bemanning van 5 Squadron

De literatuur (Henshaw) verschaft geen info over de vliegeniers Captain Arthur Newton en Second Lieutenant Arthur Tallentire. Beide liggen naast elkaar begraven te Lijssenthoek, en stierven op 20 oktober 1915. Het lijkt er sterk op dat ze een bemanning vormden in 5 Squadron, dat met BE 2c vloog.

BE 2c N°2943

Onduidelijkheid is er nog steeds omtrent het lot van deze bemanning. Op 4 november 1915 vlogen ze een verkenningsmissie, werden ze onderschept door Aviatiks en Fokkers, en tenslotte door luchtafweer. De grafsteen van piloot Lieutenant McConnochie op Lijssenthoek begraafplaats vermeldt dat hij op 8 november omkwam, dus vier dagen later. Zijn waarnemer, Lieutenant C. Porri bleef ongedeerd.

BE 2c 1719 te Langemark

Tijdens een verkenningsmissie voor het leger ging deze FE 2b verloren. Piloot 2nd Lieutenant Louis Yules en zijn waarnemer 2nd Lieutenant Burnett G. James kwamen om het leven. Later ontvingen hun kameraden bericht dat ze te "Hevele" gestorven waren - maar een Duitse foto geeft aan dat het toestel bij Langemark neerstortte. Vandaag vinden we hun graven terug op Cement House Cemetery.

Locatie

Langemark
België
BE