Nieuport Delage ND 29

Nieuport Delage ND 29 N-43 te Nijvel - Léon Jude

Nieuport Delage ND 29 N-52 te Thisnes

De jonge piloot Pitonvils maakte vanop Nijvel zijn eerste vlucht op een jachttoestel, toen hij vanop 3 à 400 meter in een vrille terechtkwam en neerstortte. Boeren uit de omgeving snelden ter hulp en haalden de bewusteloze piloot uit het wrak - hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis van Nijvel gebracht.

Locatie

Thisnes
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-58 te Nijvel

Bij de terugkeer raakte de Nieuport van luitenant Guillaume met zijn rechtervleugel een hooiopper. In de daaropvolgende crash kwam het toestel in een tweede hooimijt terecht. De piloot werd gewond uit het vliegtuig gehaald.

Locatie

Nijvel
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-52 te Nijvel

Boven het vliegveld van Nijvel oefenden drie piloten van één van de jachtsmaldelen van II/2. Het was ongeveer 10u.30 toen de Nieuport-Delage NiD29C-1 N-89 van sergeant-vlieger Jean Lahaise tegen de Nieuport-Delage NiD29C-1 N-52 (?) botste waarin sergeant-1ste sergeant-vlieger Mathieu Lochs (°21 februari 1903 - Balen-Neet) had plaats genomen. De beide onbestuurbaar geworden toestellen vielen vanop een hoogte van 400 à 500 meter naar beneden en kwamen op het Nijvelse vliegveld terecht. Lochs was op slag dood. Hij ligt begraven op het kerkhof van Mol-Wezel.

Locatie

Nijvel
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-84 te Diest - Achille Gregoire

Het had een mooie zondag kunnen zijn voor de piloten van het 3de 'Distel' Jachtsmaldeel uit Schaffen. Het lot besliste er echter anders over. Hun makker korporaal-vlieger Achille Gregoire (°23 maart 1905) verongelukte die dag te Deurne, op acht kilometer ten noorden van Diest. Van op een hoogte van ongeveer 600 meter dook hij met de Nieuport-Delage NiD29C-1 N-84 in volle vaart de grond in.

Locatie

Diest-Deurne
België
BE

Nieuport Delage N-21 te Schaffen - Alphonse Brys

Ingevolge motorpech wou 1ste sergeant-vlieger Alphonse Brys (°24 mei 1901 - Bredene) zijn Nieuport-Delage NiD29-C1 N-21 aan de grond zetten op zo’n 700 meter ten noorden van het vliegveld Schaffen. Volgens het relaas dat André Strubbe, alias 'Skykisser', van het ongeval geeft in zijn boek 'Hoe ik piloot werd', zou Brys de schaduw van een boom aanzien hebben als een hindernis en zou hij, bij een poging om die te ontwijken, tegen de grond gegaan zijn. Brys stierf ’s avonds in het hospitaal van Diest.

Locatie

3290 Schaffen
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-80 te Geel - Louis Calembert

Die vrijdag moest korporaal-vlieger Louis Calembert (°6 april 1907 - Saint-Hubert) zijn derde vlucht uitvoeren op een jachttoestel van het type NiD29C-1. Het was 9u.30 toen Calembert, die pas op 12 november zijn militair brevet behaald had, het luchtruim koos met de N-80. Boven het vliegveld Schaffen wachtte de onervaren piloot, die tot het Kometensmaldeel behoorde, op de twee andere piloten die samen met hem de opdracht moesten uitvoeren. Hij belandde plots in een sneeuwstorm en ging daarom boven het wolkendek vliegen. De jonge piloot geraakte totaal gedesoriënteerd.

Locatie

2440 Geel
België
BE