Hawker Hurricane I

Hawker Hurricane L1646 bij Brussel

Deze Hurricane werd tijdens een luchtgevecht met Bf 109s zwaar beschadigd. De piloot moest een buiklanding maken te Brussel rond 17:45 uur. F/O E.P. Joyce werd zwaar gewond naar het ziekenhuis van Amiens gebracht waar een been moest geamputeerd worden.

Vermoedelijk aangevallen door Lt. Hans Jürgen Westphal van Stab III./JG 26. Westphal behaalde 15 overwinningen en overleefde de oorlog.

Locatie

Brussel , Brussels
België
Brussels BE

Hawker Hurricane L1834 te Ramegnies-Chin

Deze Hurricane werd neergeschoten tijdens een luchtgevecht ten oosten van Ath. Het toestel kwam rond 17:45 uur brandend neer te Ramegnies-Chin. P/O Christopher Mackworth sprong uit zijn toestel maar zijn parachute vatte vuur en hij stortte te pletter.

Hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van Lt. Joachim Müncheberg van Stab III./JG 26. Müncheberg werd een beroemd jachtvlieger, hij behaalde 135 overwinningen. Toch overleefde hij de oorlog niet, hij sneuvelde op 23/03/1943 in Tunesie.

Locatie

Ramegnies-Chin , Hainaut
België
Hainaut BE

Hawker Hurricane N2490 bij Frasnes-lez-Buissenal

Deze Hurricane werd tijdens een aanval op Ju 88s neergeschoten door escorterende Bf 110s. Het toestel kwam rons 19:45 uur neer in de buurt van Frasnes-lez-Buissenal. P/O John Wood was gewond maar kon toch uit zijn toestel springen. Wood zou op 08/07/1940 tijdens de slag om Engeland sneuvelen.

Locatie

Frasnes-lez-Buissenal , Hainaut
België
Hainaut BE

Hawker Hurricane L1716 bij Bierghes

Tijdens een aanval, rond 19:00 uur in de buurt van Bierghes,  op HE 111s van Stab II./LG 1 werd dit toestel beschadigd aan de hoofdligger. De piloot, P/O Donald Stones, geraakte nog tot op zijn thuisbasis te Norrent-Fontes. Piloot OK, toestel te repareren. Stones zou de oorlog overleven en zeven overwinningen behalen.

Locatie

Bierghes , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Hawker Hurricane P2812 bij Namur

73 Squadron raakte in de buurt van Namen slaags met de Me 110s van III./ZG 26. Hurricane P2812 werd rond 12:25 uur geraakt en ging neer in Bois de Voncq, ten noorden van Vouziers. De piloot P/O Valcourt Roe kwam toch om. Hij werd oorspronkelijk begraven dicht bij de crash, later op het Franse militaire kerkhof van Voncq en werd nog eens herbegraven op het oorlogskerkhof the Choloy.

Mogelijk neergeschoten door Lt. Kuhrke van 8./ZG 26.

Locatie

Vouziers , Ardennes (08)
Frankrijk
Ardennes (08) FR

Hawker Hurricane L1932 te Morsain

Tijdens een patrouille ten zuiden van Leuven onderschept deze Hurricane een Do 17. Deze bijt echter van zich af en zijn aanvaller wordt getroffen. De piloot van 3 squadron, P/O Frank Carey, is verplicht om een buiklanding uit te voeren te Morsain. Zijn toestel is verloren, de piloot is gewond door een kogel in zijn been.

Locatie

Morsain , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Hawker Hurricane I V7616 bij Dover - Roger de Cannart d'Hamale

Tijdens een opdracht stortte onderluitenant-vlieger (Flight Sergeant RAF) Roger de Cannart d'Hamale (°22 augustus 1919 St Gilles/Brussel) bij Smersole Farm Swingfield ten oosten van Dover te pletter met zijn Hawker Hurricane I (V7616) van 46 Squadron. Hij was een van de eerste Belgische piloten die toekwamen in Engeland op 20 juni 1940. In 1939 had hij zijn vliegbrevet behaald en werd hij aangewezen voor het 7e Smaldeel van het 3e Regiment van het Vliegwezen. Hij nam deel aan de achttiendaagse veldtocht en vloog verschillende opdrachten met de verouderde Fairey Fox.

Locatie

Dover
Groot Brittannië
GB

Hawker Hurricane I P3167 voor het eiland Wight - Alexis Jottard

Een Hawker Hurricane I (P3167) werd neergeschoten 5 mijl ten zuidoosten van het eiland Wight om 17u.15. De piloot, onderluitenant-vlieger (Pilot Officer RAF) Alexis Jottard (°11 augustus 1912 Conneux) is sindsdien vermist. Hij arriveerde op 17 juli 1940 in Groot-Brittannië en diende reeds twee weken later in 145 Squadron. Hij werd waarschijnlijk neergehaald door Oblt. Hermann Reifferscheidt (1/JG 2), die op zijn beurt neergeschoten werd door Jean Offenberg op 1 november 1940.

Locatie

Wight
Groot Brittannië
GB

Hawker Hurricane I P2760 bij Chilham (Kent) - Albert Van den Hove d'Ertsenryk

Boven Chilham (Kent) explodeerde een Hawker Hurricane I (P2760) van 501 Squadron. In de wrakstukken bij de East Stour Farm vond men het lichaam van kapitein-vlieger (Pilot Officer RAF) Albert Van den Hove d'Ertsenryk (°20 augustus 1908 Charleroi). Voordien vloog hij in 43 Squadron, maar de dag voor zijn dood werd hij in het 501e ingedeeld. Hij was net zoals Doutrepont na de Kadettenschool en de Koninklijke Militaire School in 1934 officier bij de infanterie geworden en behaalde het brevet van waarnemer en piloot.

Locatie

Chilham
Groot Brittannië
GB

Hawker Hurricane I N2537 bij Staplehurst Railway Station (Kent) - Georges Doutrepont

Kapitein-vlieger Georges Doutrepont  (°7 maart 1913 Antwerpen) kreeg na zijn aankomst in Groot-Brittannië een opfrissingcursus in de 7 Operational Training Unit, en werd op 1 augustus bij 229 Squadron ingedeeld. Hij diende er zes weken maar werd neergeschoten in zijn Hawker Hurricane I (N2537 'RE-P') bij Staplehurst Railway Station (Kent). Hij rust nu in het ereperk te Evere. Doutrepont had de Kadettenschool en de Koninklijke Militaire School doorlopen en was in 1934 officier bij de infanterie.

Locatie

Railway Station
Staplehurst
Groot Brittannië
GB

Pagina's