Fiat CR 42

Fiat CR-42 te Nivelles

's Middags worden twee pelotons van telkens drie gevechtsklare toestellen ingezet vanaf Sterreken om het inschepen van de troepen in het station van Fleurus te beschermen. Ze geraken rond 13:00 uur verwikkeld in een gevecht met de 109s van 8./JG 3. De Fiat van Adjt. Elie Francais wordt geraakt, hij slaagt erin een noodlanding te maken op het vliegveld te Nivelles.

Een ander toestel keert beschadigd teug naar hun basis te Nieuwkerken-Waas.

Locatie

Nivelles , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Fiat CR 42 te Sint-Truiden - Roger Delannay

Bij dageraad van die eerste oorlogsdag vlogen de Fiats CR-42 van de 3/II/2 spoorslags naar het vliegveld nr. 22 te Brustem. Zodra ze toegekomen waren, kregen drie piloten de opdracht om het vliegveld te beschermen. Het waren luitenant-vlieger Charles Goffin, 1e sergeant-vlieger Marcel Sans en 1e sergeant-vlieger Roger Delannay. Door motorpech zal Marcel Sans niet deelnemen aan de vlucht.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Fiat CR 42 R-9 te Nijvel - Willy Couturier

Even voor de middag hielden enkele Fiat’s CR-42 van de 3/II/2 boven Nijvel een luchtgevechtsoefening. Onderluitenant-vlieger Willy Couturier (°28 juni 1917 - Ans-lez-Liège) geraakte tijdens een gesimuleerd gevecht met de Fiat van sergeant-vlieger Van Molkot in een overtrek en stortte neer. Couturier werd dood teruggevonden in het wrak van de R-9.

Locatie

Nijvel
België
BE