de Havilland DH 9

DH 9 D5742 bij Diksmuide ?

Waarschijnlijk was de bemanning 2nd Lt J.T. Aitken/2nd Lt O.P. Hibbert met haar DH 9 betrokken bij een bombardement op Brugge. Aitken ligt begraven op Ramskapelle Road Cemetery, wat ons doet vermoeden dat hun toestel in de buurt van Diksmuide achter Duitse linies neerkwam. Op zijn grafsteen staat evenwel 28 september 1918 als sterfdatum vermeld. Zijn waarnemer Hibbert werd krijgsgevangen genomen.

Locatie

Diksmuide
België
BE

DH 9 D7342 bij Houthulst

Vzfw Goerth van Marine Feldjagdstaffel III claimde bij Houthulst een DH 9 - waarschijnlijk was het de machine van de bemanning Lt Featherstone/2nd Lt Owen - beiden rusten te Harelbeke. Hun opdracht was een bombardement op Tielt.

Locatie

Houthulst
België
BE

DH 9 B7678 bij Kortrijk

Jasta 29 verliet op 5 oktober de basis van Kruishoutem om zich tot op het einde van de oorlog in Aartrijke te gaan vestigen. Op die bewuste 5 oktober, rond 8u.30, terwijl ze onderweg waren naar hun nieuwe thuishaven, waren de Duitse piloten in een gevecht gewikkeld met Britse vliegtuigen van 206 Squadron. Ltn August Burkard haalde een toestel uit de lucht te Marke en Uffz Siegfried Westphal schoot een ander toestel neer te Aalbeke.

Locatie

Kortrijk
België
BE

DH 9 D5835 bij Ingelmunster

Tijdens een bombardementsopdracht op Tielt werd de DH 9 van de bemanning Lt F. Hopkins/Lt J.W. Firth voor het laatst  gezien boven Ingelmunster, belaagd door tientallen Fokker DVII's van een Marine Feldjagdstaffel. Hopkins ligt te Harelbeke, de naam van zijn collega staat op het Arras Flying Memorial - zijn graflocatie is verdwenen en onbekend.

Locatie

Ingelmunster
België
BE

DH 9 D565 bij Kortrijk

Bij een bombardementsopdracht op Kortrijk werd de DH 9 van de bemanning Lt W. Henley-Mooney (een Amerikaan) en 2nd Lt V.A. Fair MC neergehaald. De Amerikaan werd krijgsgevangen genomen, zijn waarnemer ligt begraven te Harelbeke.

Locatie

Kortrijk
België
BE

DH 9 D5759 bij Lichtervelde

DH 9 te Boekhoute

Op 23 oktober 1918 stortte in een weide aan de "Asseneedse Kasseide" (vandaag Basseveldestraat) een DH 9 te pletter.

Beide inzittenden  werden op de oude begraafplaats (Meuleken) begraven: Lieutenant G. Brown en zijn waarnemer Captain Charles Haynes MC. Deze laatste was tijdens WO 1 lid van het King's Royal Rifle Corps en was op het moment van zijn dood 24 jaar.

Locatie

Basseveldestraat
Boekhoute
België
BE