Britten Norman BN2a Islander

Britten Norman BN2a Islander B-02

Na zijn militaire dienstjaren werd de LB op 10 juni 2005 overgeheveld naar de Management Unit of the North Sea Mathematical Models (MUMM), wat zijn latere burgerregistratie (OO-MMM) verklaart. Zijn taak bij deze afdeling van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bestond erin om vervuiling op zee te controleren en te bestrijden, onder meer te wijten aan schepen die illegaal hun brandstoftanks lozen. Boze tongen beweren dat gedurende deze dure en tijdrovende vluchten niet één overtreding werd vastgesteld of althans achteraf niet één overtreder werd gestraft.

Britten Norman BN2a Islander B-06

Dit toestel, in dienst genomen op 24 augustus 1976, raakte op 23 november 1988 zwaar beschadigd bij een hangarbrand in Butzweilerhof in Duitsland. Het werd niet meer hersteld, maar staat tegenwoordig te pronken op de bovenverdieping van de luchtvaartafdeling van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel.

Bob Block

Locatie

Jubelpark
Brussel
België
BE

Britten Norman BN2a Islander

Bob Block

 

Al in 1973 was het Lichte Vliegwezen van de landmacht op zoek naar een vervanger van zijn stilaan verouderde Dornier Do 27 verbindingstoestellen. In 1975 viel de keuze op de Britten Norman BN2A-21 Islander, een volledig metalen tweemotorige hoogdekker van Britse makelij.