Avro Lancaster Mk I

Lancaster te Bassenge

Omstreeks 01.30 u.  viel een bommenwerper te Bassenge. Het was de eerste overwinning voor de bemanning van Lt Friedrich Erlinghagen/Uffz Kramer van de 5./NJG 1. Het was de Lancaster ED923 ‘OF-V’ van 97 Squadron, die zeven mensen de dood insleurde: F/O Robert Palmer, de piloot (26 jaar); zijn navigator F/O Ramesh Datta (32 jaar); de radiotelegrafist Sgt Allan Harris (23 jaar); de meccano Sgt Charles King (20 jaar); de bommenrichter Sgt William Stephens (21 jaar) en de boordschutters Sgt Douglas Cameron en Sgt Dennis Holding.

Locatie

Bassenge
België
BE

Lancaster bij Tourinnes St. Lambert

De bemanning van Ludwig Meister en zijn 'Bordfunker' Hans Forke van het Nachtjachtgeschwader 4 haalden om 23u.48 de Lancaster I met het serienummer W4360 naar omlaag. Het was hun achtste overwinning. De zeven slachtoffers werden bij Tourinnes St. Lambert geborgen : Sgt Jack G. Ashton (piloot) - Sgt Alfred Stansfield (boordmeccano) - Sgt Allan McKinlay (navigator, 34 jaar) - Sgt Leonard E. Webber (waarnemer, 21 jaar) - Sgt Frederick A. Jones (radiotelegrafist, 28 jaar) - Sgt Clyde Neilson (rugkoepelschutter, 21 jaar) en Sgt Gordon T. Chisholm (staartschutter, 25 jaar).

Locatie

Tourinnes St. Lambert
België
BE

Lancaster ME846 te Postel

Door Cynrik De Decker

Postel, „waar de bossen eeuwig zingen”, zoals norbertijn E. Van den Bergh het beeldig formuleerde. Vandaag is deze grensgemeente een geliefd oord voor wandelaars en fietsers, die er misschien even stilstaan bij het monument, nabij de Oude Bladelseweg, voor de Lancaster I ME846, die in de nacht van 21 op 22 juni 1944 het slachtoffer werd van een Duitse nachtjager.

Locatie

Oude Bladelseweg
Postel
België
BE