Avro Lancaster I

Lancaster NG114 bij Hilden - Charles Defraigne

Tijdens raid op Dortmund ontplofte bij Hilden de Avro Lancaster I NG114 AS-S van 166 Squadron. De piloot was kapitein-vlieger (Flying Officer) Charles Defraigne (°8 november 1916, Luik), die met zijn hele bemanning stierf tijdens een opdracht op de benzolfabriek van Dortmund. Defraigne werd naar Evere gerepatrieerd, de anderen liggen nog steeds begraven in het Reichswald Forest Cemetery. Defraigne was afgestudeerd aan de Koninklijke Militaire School als onderluitenant-vlieger van de Infanterie.

Locatie

Hilden
Duitsland
DE

Lancaster NG417 bij Soltau - Jean Oberneck

Boordschutter onderlu-tenant-vlieger (Pilot Officer) Jean Oberneck (Kulman) (°9 november 1920 Brussel) stierf tijdens een raid op Harburg bij Soltau aan boord van de Avro Lancaster I NG417 CA-P van 189 Squadron. De hele crew sneuvelde bij Jeddingen, op 5 kilometer van Visselhövede. Oberneck had de schuilnaam ‘Kulman’ aangenomen. Hij was dienstplichtige in 1940 bij het 1e Linieregiment en werd na de mobilisatie door zijn vader (het was een Joodse familie) naar het niet-bezette Zuid-Frankrijk gestuurd.

Locatie

Soltau
Duitsland
DE

Lancaster PB646 - Edmond Andre

Lancaster NG191 bij Tecklenbergh - Emile Ameye

Boven Tecklenbergh (Veleppe), 10 km ten westen van Osnabruck, werd tijdens de bombardementsmissie op Gravenhorst (D) aan het Ems-kanaal een Avro Lancaster I NG191 JO-A van 463 Squadron neergehaald door een zeer actieve jacht. Aan boord één Belg, de bommenrichter: 1e sergeant-vlieger(Flight Sergeant) Emile Ameye (°17 februari 1922 Roeselare). De hele bemanning kwam om het leven. Ameye verbleef reeds in Engeland waar hij studeerde voor geneesheer. Hij werd door de Belgische overheid in 1942 gemobiliseerd en vertrok naar Canada voor zijn vliegopleiding.

Locatie

Tecklenbergh
Duitsland
DE

Lancaster LL954 bij Birgelen-Wasserberg - Armand Richelet & Jean Courtois

Tijdens de raid op Dortmund stortte bij Birgelen-Wasserberg (32 km ten noorden van Aken) een Avro Lancaster I (LL954 AS-E) van 166 Squadron neer, met aan boord twee Belgische boordschutters: 1e sergeant-vlieger (Flight Sergeant) Armand Richelet (°29 december 1919 Mont-sur-Marchienne) en 1e sergeant-vlieger(Flight Sergeant) Jean Courtois (°22 juli 1906 Hastière-Lavaux). Ook de waarnemer van de bemanning kwam om het leven, de overige vier werden krijgsgevangen gemaakt.

Locatie

Birgelen-Wasserberg
Duitsland
DE

Lancaster ED692 bij Keulen - Georges Kleinberg

Luitenant-vlieger (Flying Officer) Georges Kleinberg (°9 januari 1913 Antwerpen) was de bommenrichter van een Avro Lancaster I (ED692) van 207 Squadron, die vermist raakte tijdens een raid naar Mulheim. Hij stortte neer bij Keulen. Twee van de bemanningsleden rusten op Rheinberg War Cemetery, maar de overige vijf, inclusief Kleinberg, zijn nog steeds vermist.

Georges Kleinberg was de oudste van de bemanning. Voor de oorlog werkte hij als advocaat op het kabinet van minister Marcel-Henri Jaspar. Kleinberg zou ook nog in New York gewoond hebben.

Locatie

Keulen
Duitsland
DE

Lancaster bij La Hulpe

De Lancaster I R5613 van het 61 Sqdn kwam bij La Hulpe (Ohain) neer. De bemanning was om één minuut na middernacht vertrokken en stortte bij de terugweg om 2u26 neer. De staartschutter, Sgt Griffiths, bevestigde dat zijn machine door een 'vijandelijk toestel' neergehaald werd. Hij werd hierbij in de arm getroffen, maar zou er toch in slagen de bommenwerper samen met de rugkoepelschutter F/Sgt Hartlem te verlaten. Eerstgenoemde kwam bij Plancenoit neer, en kon met behulp van 'Komeet' naar Spanje ontsnappen, op 30 juli arriveerde hij in het Britse Gourock.

Locatie

La Hulpe
België
BE