Avro 504 K

Avro 504 K OO-APY te Haren - Léopold Van der Auwera

Léopold Van der Auwera startte vanop Haren voor een pleziervluchtje met zijn Avro, toen die plots naar omlaag dook bij het vliegveld Haren. De burgerpiloot werd met een zware schedelbreuk uit het wrak gehaald en naar het ziekenhuis van Schaarbeek gebracht, waar hij de nacht daarop bezweek.

Deze Avro was een toestel dat voorheen bij de Militaire Luchtvaart vloog, maar in 1935 verkocht werd en een burgerregistratie kreeg.

Locatie

Haren
België
BE

Tabaksmokkel te Wulpen - Avro 504

De twintigjarige Albert De Schrijver uit Itegem had zich na het behalen van een vliegbrevet een oude Avro 504 K (OO-APK) aangeschaft waarmee hij bijzondere diensten wilde verlenen. Daar kwam snel een einde aan. Op 26 juli 1935 werd op de weg Nieuwpoort-Veurne door de ordediensten een voertuig tegengehouden. Net op dat moment stond De Schrijver met zijn Avro op een akker in de buurt. De piloot rook onraad en steeg meteen op. Hij haalde echter onvoldoende hoogte en raakte met zijn wielen nog net een vrachtwagen uit Kortemark die varkens vervoerde.

Locatie

Wulpen
België
BE

Avro 504 te Mourmelon

Op het Franse vliegveld Mourmelon werden filmopnames gedraaid voor l'Equipage, ondermeer vanuit een Belgische Avro 504 (OO-ANY). Het toestel botste in volle vlucht tegen een ander vliegtuig en stortte neer. De piloot Marc Herry en twee passagiers raakten hierbij gewond.

Locatie

Mourmelon
Frankrijk
FR

Tabaksmokkel te Evernijs - Avro 504

De bekende demonstratiepiloot Armand Bolline hield zich blijkbaar ook met zaken bezig die het daglicht schuwden. Op 7 augustus 1934 moest hij met zijn Avro 504 OO-APE in een haverveld noodlanden tussen Evernijs en Saint Leger. Het neerkomen ging nogal hard - de schroef en het landingsgestel moesten er aan geloven.

Na de kraaklanding bleek dat Bolline een merkwaardige lading aan boord had: tientallen kilo's Belgische kwaliteitstabak  (in Le Soir sprak men van 800 kilo, maar met een Avro 504 was dit onmogelijk). Wilde de piloot deze naar Frankrijk smokkelen ?

Locatie

Evernijs
België
BE