Albatros DIII

Albatros D.III bij Zonnebeke - Erwin Böhme

Erwin Böhme, drager van het Pour le Mérite, werd op 29 november 1917 bij Zonnebeke neergehaald tijdens een onderschepping van een Armstrong Withworth FK 8 van 10 Squadron. Met 24 overwinningen, de meeste in de schoot van Jasta 2, was hij een belangrijke luchtaas. Böhme was betrokken in een luchtbotsing die het leven kostte aan Oswald Boelcke op 28 oktober 1916.  Op 13 oktober 1917 haalde hij een Pup naar omlaag bij Koekelare.

Locatie

Zonnebeke
België
BE

Albatros D.III D2356 bij Pilkem

Karl Heinrich Voss van de Marine Jasta 1 (basis Koolkerke) werd neergehaald op 17 december 1917 bij Pilkem door Nieuports van 1 Squadron - de overwinning kwam op naam te staan van 2nd Lieutenant Patrick G. Kelsey. De Albatros kwam neer ten zuiden van het dorp, achter de Britse linies. Het wrak werd geïnspecteerd en geplunderd. Zo nam Kelsey het staartvlak mee als souvenier. Voss rust op de Britse begraafplaats Bleuet Farm.

Locatie

Pilkem
België
BE

Albatros D.III bij Vlamertinge

Hans von Keudell  van Jasta 27 (gestationeerd op Gistel), werd bij Vlamertinge het slachtoffer van de Zuid-Afrikaan Henry Collins van 1 Squadron op 15 februari 1917. Het wrak van zijn Albatros D.III werd door de geallieerden buit gemaakt. Hij rust op Ferme Olivier.

Locatie

Vlamertinge
België
BE

Albatros D.III bij Elverdinge

Leutnant Alexander Kutscher, Jasta 28, werd neergehaald op 1 mei 1917 door Lieutenant Edwin S.T. Cole van 1 Squadron. Die landde met zijn Nieuport Scout bij de Albatros D.III, die een kraaklanding uitgevoerd had langsheen de weg  - het was de achtste en laatste overwinning van deze Brit, die de sigarettekoker van zijn slachtoffer meenam. Cole vermeldde dat de Albatros in/bij een vijver neerkwam - mogelijks zou dit de kasteelvijver aan de Vlamertingsestraat zijn.  Kutscher rust nu op Ferme Olivier Cemetery.

Locatie

Vlamertingsestraat
Elverdinge
België
BE

Albatros DIII bij Ieper

Leutnent der Reserve Erich Reiheir van Jasta 6 viel bij Ieper een kabelballon van de 12th Balloon Section aan. Vanop de grond werd zijn Albatros DIII achter beschoten en neergehaald. Reiher ligt begraven te Vlamertinge. Kort voorheen, op 20 juni, had hij zijn eerst ballon neergehaald, bij Baileul.

Locatie

Ieper
België
BE

Luchtbotsing tussen Albatros en FE 2d

Josef Wirtz diende vanop Aartrijke in de MFJ I. Op 6 februari 1917 haalde hij bij Roksem een 1 1/2 Strutter neer. Op 24 april raakte de 21-jarige piloot ten oosten van Ieper in een luchtgevecht verwikkeld, waarbij hij met zijn Albatros DIII  in botsing kwam met een FE 2d  A6385 van 20 Squadron. Naast Wirtz kwamen hierbij de twee vliegers, Alfred R. Johnston en zijn Canadese waarnemer Harry R. Nicholson, om het leven. Deze twee hebben geen gekend graf, Wirtz ligt te Vladslo begraven.

Locatie

Ieper
België
BE