Whitley Z6479 bij Houthalen

De 26-jarige Oostpruissische Fw Reinhard Kollak patrouilleert met zijn Bf 110 van het 1./NJG 1 boven de driehoek Houthalen-Genk-Hasselt, in de sector HR 6A. Sinds oktober 1940 vloog hij met zijn 'Bordfunker' Hermann in de gelederen van het 1.Staffel, maar de successen waren aan hem voorbijgegaan. Maar die nacht ontwaart de bemanning in de lichtkegel boven Belgisch Limburg de gedroomde kans. Een Whitley van het 51 Sqdn zou voor het duo een eerste overwinning betekenen.

Om 2u26 onderschept hij het zoveelste slachtoffer voor het NJG 1.

Het  toestel waarover sprake was de Whitley Z6479 van het 51 Sqdn, waarin de piloot, Sgt Thomas Baston (21 j.), zijn radiotelegrafist Sgt James Evans en de staartschutter F/Sgt Douglas Jefferis (21 j.) te Houthalen de dood vonden. De twee overige bemanningsleden, de Pilot Officers Crighton en Holland werden naar we aannemen gevangen genomen. De machine was om 22u57 opgestegen voor een raid naar Keulen.

De Whitley was zwaar geraakt en vatte vuur maar kon een buiklanding maken op de Tenhaagdoornse heide. In het wrak werden drie lichamen gevonden, die eerst hier werden ter aarde besteld maar na de oorlog naar Heverlee overgebracht werden.

Datum: 
17/06/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Donderslagweg
Houthalen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
fam. Jefferis