Whitley P4992 bij Kallo

Op woensdagavond 18 september rolden de Whitleys van het 77 Squadron over de grasmat van hun basis. Enkele minuten later zette de Squadron Leader met de overige toestellen koers richting Antwerpen. De Duitse afluisterdiensten hadden het aankomende geronk over de golven van de Noordzee horen aankomen, en algauw floepten de eerste zoeklichten in de Antwerpse haven aan.
De Whitleys vlogen het doelgebied aan op zo'n 7.000 voet (circa 2.100meter). De waarnemers en boordschutters tuurden aandachtig in het donker naar de tentakels van de zoeklichten en de granaatontploffingen van de Flak. Tot hun verbijstering zagen ze hoe de Whitley KN-T van P/O Bray getroffen werd en als een staartster naar de aarde stortte.
De volgende morgen werd langsheen de Schelde te Kallo het uit elkaar gespatte wrak van een Britse bommenwerper gevonden. Tussen de brokstukken vond men de schamele resten van twee vliegeniers.
Het wâren P/O Walter M. Douglas, een 26-jarige Canadees uit Vancouver (waarnemer) en Sgt Dennis V . Hughes (boordmarconist/schutter), nauwelijks 20 jaar oud. Over de piloot, P/O Bray'en zijn twee overige bemanningsleden, Sgt R. Raper en Sgt Baguley is ons niets bekend; hun lichamen werden nooit geborgen, mogelijks vielen ze in de Schelde. De exacte crashplaats van hun Whitley V (serienummer P4992) is evenmin geweten.

Datum: 
18/09/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Kallo
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Luchtoorlog boven het Land van Beveren, 1992