Wellington Z1277 op Maldegem

Aimé De Rijck woonde aan het vliegveld van Maldegem en herinnerde het zich nog tijdens een interview in februari 2006 nog erg goed : “Ergens in het najaar van 1941, in een nacht van een vrijdag op een zaterdag, stond op ons vliegveld Maldegem een vreemde “vlieger”. Ik heb hem niet horen landen, want ik lag in bed natuurlijk. Maar ’s ochtends stond daar een groot vliegtuig, een tweemotor, met een plexi staartkoepel. De Duitsers vertelden ons dat het een Pools vliegtuig was, en ze waren maar wat fier op hun buit.”

Onze getuige haalt hier een bijzonder voorval aan, dat plaatsgreep in de nacht van 7 op 8 november 1941. Het Britse Bomber Command vloog die nacht een raid op Mannheim. Een van de deelnemende eenheden was het Poolse 301 Squadron, bemand door vliegeniers die in 1939 hun land ontvlucht waren en in de Royal Air Force weer een moeizame strijd begonnen tegen de bezetter van hun land.

Wat er aan boord van de Wellington met serienummer Z1277 (rompcode “GR-Z”) gebeurde hebben we niet kunnen achterhalen, maar om de een of andere onwaarschijnlijke reden streek de bommenwerper intact op de Duitse basis neer. Was het brandstofgebrek ? Merkwaardig is dat op vrijwel hetzelfde moment hetzelfde scenario zich voltrok op de vliegbasis Sint-Truiden, waar eenzelfde type van het – eveneens Poolse - 304 Squadron onbeschadigd landde.

Het vliegveld Maldegem was op dat momentnog in handen van het EJG 26. In elk geval, onze getuige Aimé De Rijck voegde er nog aan toe :

“’s Nachts werd het terrein bewaakt door soldaten met schepershonden. Eén van hen zag het vliegtuig op de piste landen en is naar het wachtlokaal gerend om er zijn collega’s te verwittigen. Maar daar (op de hoek van de huidige Krommewegestraat en de Industrielaan) was niemand paraat – iedereen lag te slapen of zat ergens anders. De dag nadien heeft het er nog goed opgezeten bij die Duitsers.

Het toestel werd naar een van de booghangars gerold, en daar tentoongesteld. Heel wat Maldegemnaars mochten een kijkje komen nemen – er werd hen wijsgemaakt dat het een toestel was dat reeds tijdens de veldtocht van september 1939 in Polen werd buitgemaakt, en dit waarschijnlijk om het verhaal van de verlaten wachtpost te verdoezelen.

’s Namiddags wisten de bezetters de belangstelling niet meer te waarderen, en werd iedereen uit de buurt van de boogloods gehouden. En ’s maandags was de Wellington weer volgetankt, hij taxiede naar de piste en steeg op, richting Duitsland.”

De vijf Poolse vliegeniers gingen dezelfde richting uit, maar als krijgsgevangenen. Het waren Sergeant Henryk Bolcewicz, Sergeant Zygmunt Lenczowski, Flying Officer Wlodzimierz Kolanowski, Sergeant Alfred Szczepanowski, Sergeant Boleslaw Wroblewski en Sergeant Tadeusz Moryn.[1]

Zo'n primeurs waren felgegeerd bij de Luftwaffe; de nachtjachtpiloten konden alzo de zwakke plekken van hun vijanden localiseren, terwijl de Duitse ingenieurs de laatste Britse snufjes konden achterhalen.
[1] aanvullende info via Wojciech Gadowski

 

Datum: 
08/11/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Vliegplein
Maldegem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008