Wellington W5421 te Deurne

Een wel erg ongewoon verhaal is dat van de Wellington W54231 'PH-G', eveneens een Mk II met lijnmotoren, en haar bemanning van het 12 Sqdn. Helemaal vooraan zat Sgt Jack Newton, neusschutter/bommenrichter. De machine was die avond van de 5de augustus om 23u van Grimsby opgestegen voor een missie naar Aken. Sgt Newton vervolgt het verhaal :

"Door problemen met de motoren bereikten we het doel niet. Even ten zuiden van Aken dropten we de bommen en keerden we terug huiswaarts.

Boven Antwerpen verloren we gestadig hoogte en, nadat we door zoeklichten gevangen werden, landden we om 2u30 op het vliegveld Borgerhout (n.v.d.s. het vliegveld Deurne !... maar nu wordt het verhaal toch echt mooi :). Tot net voor onze landing wisten we niet dat we op een vliegveld neerkwamen. Door het grote aantal toestellen dat over Antwerpen vloog, en het feit dat verscheidene onder hen hun bommen lukraak dropten, zat de Duitse staf in de schuilkelders van het vliegveld en we werden zo'n twintig minuten met rust gelaten. Gedurende deze tijdspanne vernielden we ons vliegtuig en de inhoud. We wisten vervolgens aan de rand van het vliegveld te komen, klommen over het prikkeldraad en besloten in twee groepjes verder te trekken. Ik trok verder met F/Lt Roy Langlois DFC, onze piloot en Sgt Dick Copley, radiotelegrafist. De andere leden van de bemanning waren Sgt McLarnon, co-piloot, Sgt Burrell, navigator en Sgt Porteous (RNZAF), staartschutter."

Na enkele omzwervingen rond Boechout komen ze in Brussel terecht. Daar worden Langlois en Copley gevangen genomen door de Geheime Feldpolizei. In hun aktiviteitenverslag voor de periode 1 tot 15 oktober 1941 lezen we :

"...de arrestatie van drie Engelsen die zich verborgen hielden ten huize van de Belg Jean-François Vandenhove, in de Washingtonstraat 66 te Brussel. Ziehier de gegevens omtrent de in arrest genomen Engelsen :

- Luitenant-vlieger Roy Brouard Langlois, geboren te Sint-Peterport op 10.5.1917

- Sergeant-vlieger Richard Cuploy, geboren te Aldershot, op 13.10.1919

- Soldaat-vlieger John Ahearn, geboren te Dunnon-Sellow, op 5.7.1910.

De arrestatie van deze lui was pas mogelijk na een buitengewoon moeilijke bespieding, omdat Vandenhove een verbinding aangebracht had tussen de kelder van zijn huis en het stadrioolstelsel waartoe de Engelsen hun toevlucht zochten wanneer gevaar dreigde."

De piloot, Flight Lieutenant Roy B. Lanlois, was één van de ontsnappers van "The great Escape", begin 1944. Hij werd echter haast meteen opgepakt en waarschijnlijk was dat wel zijn geluk. De andere ontsnapten, die langer uit handen van de Duitsers bleven, werden nadien gefusilleerd.

Jack Newton kon ontsnappen en kwam, mede dankzij de hulp van een Belgische piloot, Emile "Mimile" Witmeur, in Engeland terecht.

Datum: 
06/08/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Luchthavenlei
Deurne
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993