Wellington R1471 bij Zuurbemde

In de nacht van 5/6 augustus 1941 was onder andere Mannheim het doel van de zwarte bommenwerpers. Enkele nachtjagers van het 1.Staffel startten op Sint-Truiden de motoren en klommen algauw de Limburgse hemel in.

Lt Hans-Joachim Redlich  haalde om 2u06 drie kilometer ten noorden van Tienen een Wellington naar omlaag - het was de R1471 (code KO-T) van 115 Squadron die om 22.47 u. van zijn basis Marham opgestegen was. De piloot van de machine, de Nieuw-Zeelandse Flight Lieutenant F. Litchfield, trachtte zijn getroffen bommenwerper in glijvlucht aan de grond te zetten, maar botste tijdens de noodlanding tegen bomen in een bos in Zuurbemde en crashte in een weide die toen in gebruik was door de familie Depré-Vandereycken uit Glabbeek. De bezettingstroepen waren snel ter plaatse en Litchfeld, Sgt R. Hilton-Jones en Sgt E. Lambert werden relatief ongedeerd gevangen genomen.

Sergeant D. Boutle evenwel had een schedelfractuur, Sgt Walker brak zijn been en ook Sgt  A. Lawson was gewond.Uit een handgeschreven document van de Glabbeekse dokter Eugene Homans krijgen we een duidelijk zicht over wat er die nacht precies gebeurde.  Het was Jules Vangramberen die dokter Homans die nacht, op vraag van burgemeester Victor Mertens, kwam halen om op de plaats van de crash de gewonden te verzorgen. De arts schrijft over de drie gewonden die op geïmproviseerde brancards naar het dichtstbijzijnde huis werden gebracht.  Hij bracht uren bij hen door en verzorgde hun wonden en diende de zwaarst getroffenen morfine toe. Volgens een ooggetuigenis van Georgette Depré, die als jong meisje in de buurt woonde en ter plaatse ging kijke,n zou het verzet snel ter plaatse geweest zijn. Schoolmeester Maurice Vanhemelen zorgde voor burgerkleding voor de vliegeniers, maar dat was door de gewonden een onbegonnen zaak. De bemanning heeft ook nog tevergeefs geprobeerd om het toestel in brand te steken om het zo uit handen van de Duitsers te houden. De drie gewonden werden naar het hospitaal in Leuven gebracht.

Datum: 
06/08/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Zuurbemde
Glabbeek
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
Chorley W.R. : Royal Air Force Bomber Command losses of the Second World War 1941, Earl Shilton 1993
informatie verstrekt door burgemeester Peter Reekmans, Glabbeek (mail van 18 september 2015)