Wellington bij Luttrebois

Om 23u55 trok Sgt James Nesbitt zijn Wellington X3694 'SR-U' van het 101 Sqdn van de startbaan. De bemanning was pas enkele dagen in het squadron, en dit zou haar eerste echte 'ops' naar Duitsland worden. Twee nachten ervoor was de bemanning er op uitgestuurd om enkele mijnen te droppen in de Heligoland-bocht.

Reeds de volgende dag werd ten huize Langston een telegram afgeleverd met het bericht dat de vrouw des huizes haar echtgenoot, de radiotelegrafist van de 'SR-U', Sergeant Arthur Langston als 'missing' gerapporteerd stond. Er volgde een erg onrustige periode die tot 25 mei zou duren, waarin Ms Langston nog een brief van de RAF kreeg met de vermelding 'dat dit bericht niet noodzakelijk wou zeggen dat hij gedood of verwond werd'. Op het einde van de maand mei kreeg mevrouw Langston dan uiteindelijk het telegram met de bewoordingen die reeds duizenden families voor haar gekregen hadden :

"Het spijt ons U te moeten meedelen dat volgens een telegram van het Rode Kruis en Duitse bronnen Uw man 1283289 Sergeant Langston, voorheen als vermist gerapporteerd, gesneuveld is - het rapport geeft aan dat hij zijn leven verloor op 16 april 1942 - brief volgt later..."

De 31-jarige Arthur Langston liet zijn vrouw en een zoontje van enkele maanden achter. Zijn lichaam werd samen met dat van de rest van de bemanning (Sgt James Nesbitt, co-piloot Sgt John Hunt, 21 j., waarnemer Sgt Thomas Beament, 30 j., tweede telegrafist Sgt Basil Burnett, 21 j., en staartschutter Sgt Arthur Holman, 21 j.) in het wrak van de Wellington 'SR-U' bij Luttrebois (Bastogne) geborgen en naar het kerkhof van Charleroi overgebracht. Precies een halve eeuw later, op 16 april 1992 stond John Langston aan het graf van zijn vader Arthur, een vader die hij slechts kende van een vergeelde familiefoto.

Datum: 
16/04/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Luttrebois
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993