Wellington bij Kampenhout

Het bombardement op Nuremberg zou belangrijk worden voor de geloofwaardigheid van het 'Pathfinder'-principe. De bemanningen kregen opdracht de stad vanop lage hoogte aan te vliegen en te markeren. De 'Pathfinders' meenden dat ze hierin slaagden en dropten voor de eerste maal hun 'target-indicators', doelmarkeerbommen die eigenlijk omgebouwde 250-pounders waren. De 21-jarige Flight Lieutenant William Gilmour was één van de meest ervaren bombardementspiloten die aan deze raid deelnamen. Het was zijn 47ste missie. Zijn omvangrijk palmares leverde hem reeds het Distinguished Flying Cross op. Zijn waarnemer/navigator had ook reeds zijn sporen verdiend. F/Lt Arthur Spencer, 27 jaar, raakte reeds tijdens een raid naar Hamburg gewond. Door zijn moed en doorzettingsvermogen kreeg hij meteen het Distinguished Flying Medal. Het was dit soort mensen waaruit de 'Pathfinder'-bemanningen samengesteld werden.

Beiden dienden nu in het 156 Squadron. Hun Wellington werd die namiddag beladen met drie doelmarkeerbommen, en zes bommen van 500 pound. Om 20u.26 stegen ze van Warboys op, richting Nuremberg. "Er was een open hemel boven het doelgebied, geen mist noch wolken."- aldus het dagboek van het 156 Squadron, "We identificeerden de rivier en de bebouwde kom en bombardeerden om 23u.35 vanop 12000 voet. We zagen erg veel brandhaarden ten zuiden van de rivier. Eén markeringsfakkel weigerde dienst. We dropten onze fakkels. Er was matige tot hevige Flak."

Mogelijks was het de Flak rond onze hoofdstad die deze bemanning uit de lucht schoot, ze kwam allemaal om het leven in de buurt van  Perk en Kampenhout. De twee gedecoreerden rusten samen met  F/Sgt John Jack, radiotelegrafist, 20 j. - F/Sgt James Myers, boordschutter, 28 j. en F/O Arthur R. Hill, boordschutter te Heverlee.

Datum: 
29/08/1942
Organisaties: 
Locatie

Kampenhout
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996