Wellington bij Gedinne

Wij kunnen deze overwinningen met beperkte zekerheid toeschrijven aan de intussen tot Oberfeldwebel bevorderde Reinhard Kollak; de Wellington stortte bij Gedinne neer. Een bemanningslid van zijn tegenstander, de Australische co-piloot, Sgt Birk, vertelt :

"We verlieten de startbaan om 19u05 om Frankfurt te bombarderen. Om 22u werden we in een zoeklicht gevat en door jagers afgemaakt. We sprongen eruit en het toestel stortte neer. Later vertelde een Belgische rijkswachter me dat onze Wellington volledig door het vuur verteerd werd. De rest van de bemanning waren  : Sgt Coleman, Captain (waarschijnlijk gevangen genomen), Sgt Trask, navigator (waarschijnlijk gevangen genomen), F/Sgt Lewis, radiotelegrafist (waarschijnlijk gevangen genomen), Sgt Dyer en Sgt Dicks (beiden wisten te ontsnappen).

Ik kwam te Romerée bij Givet naar beneden. Net nadat ik geland was ontmoette ik een meisje van 21 jaar die me naar huis nam en me kleding gaf. De volgende dag verborg ik me in een schuur te Niverlée. Die nacht begaf ik me naar Treignes waar ik aan een huis aanklopte en waar ik wat te eten kreeg. Diezelfde avond stak ik zonder problemen bij Vireux Wallerand de grens over. Vandaar nam ik de hoofdweg die naar Montherme leidt. Onderweg werd ik ingehaald door een 13-jarig meisje op een fiets. Ze stopte en zei dat ze me als een Engelsman herkende. Ik negeerde haar en marcheerde verder. Even later werd ik door een douaneofficier tegengehouden die me vertelde dat hij me zou helpen. Hij nam me mee naar een huis, waar ik het meisje aantrof.

Deze mensen brachten me naar een woning bij Willerzie waar ik vijf weken schuil gehouden werd. Op 4 november werd ik op de trein naar Brussel via Namen gezet, vermomd als priester. Ik bracht de nacht door in een klooster en de volgende dag werd ik naar een huis gebracht waar ik één maand zou verblijven."

Daar zou Sgt Birk o.m. de sergeanten Day, Newton en P/O Carroll ontmoeten - sommige van de namen hebben we reeds in de voorgaande bladzijden aangetroffen (Sgt Newton was de neusschutter van de Wellington die in de nacht van 5/6 augustus op het vliegveld Deurne landde, Sgt Day kwam de volgende nacht bij Lochristi terecht, P/O Carroll zou de ramp met de Manchester bij Hozemont op 14 oktober overleven). Op 4 maart 1942 vertrekt Birk vanop Gibraltar naar huis.

Voor zijn boordschutter, Sgt Dyer, verloopt het niet zo vlot :

"Ik kwam beneden bij Romerée, tussen Philippeville en Givet, in het midden van een bos. Ik hing in een boom en had m'n enkel bezeerd, maar ik slaagde erin mezelf te bevrijden en wandelde naar een huis, waar ik 100 frank kreeg en een krant met een kaart erin, die me naar Calais zou leiden. Ik wandelde in m'n eentje richting Calais, via Romerée, Philippeville, Charleroi, Bergen, Doornik, Roubaix, Rijsel, Bethune, St.-Omer en Duinkerken. Op 5 oktober arriveerde ik in Calais. Gedurende die zeven dagen had ik niet voldoende gegeten. Ik deed alsof ik doofstom was en slaagde er onderweg in appels en bier te kopen, maar geen echte maaltijd, omdat ik geen voedselbonnen had. Gedurende al die tijd droeg ik mijn uniformbroek en een jas die ik gevonden had. Ik marcheerde haast elke dag en een heel stuk in de nacht.

Op de tweede dag van mijn tocht (30 september of 1 oktober) werd ik tussen Charleroi en Bergen door een Duitse soldaat gevat, terwijl ik water dronk van een ton bij een boerderij. Hij begreep dat ik een Brits vliegenier was en vroeg me mijn naam en nummer. De soldaat liet me achter in de boerderij bij een vrouw die hij aangesproken had, en ik rende weg in de velden."

We verlaten hier het rapport van Sgt Dyer, met de vermelding dat hij in Calais dan uiteindelijk contact vond met een organisatie, die hem na enkele bewogen dagen via Toulouse en Marseille in Perpignan bracht. Daar werd hij gearresteerd, waarna hij een tweede maal wist te ontkomen. Op 10 maart 1942 keerde hij naar huis terug.

Datum: 
28/09/1941
Organisaties: 
Locatie

Gedinne
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993