Typhoon te Zaffelare

In de vroege namiddag van 11 juli 1943 besloten twee piloten van het 198 Squadron, F/Lt Cameron en de Canadese P/O Mouat, een Rhubarb te vliegen, in de wijde omgeving van de sector Gent.

Ze stegen om 15u.15 op en zetten koers naar België. Verscheidene gronddoelen, waaronder enkele vaartuigen ten noorden van Gent, werden door het Typhoon-duo op de korrel genomen. Waarschijnlijk was deze actie gesitueerd bij Terneuzen, waar de Duitsers een Typhoon-aanval op binnenschepen en sleepboten rapporteerden.

Maar kort daarop worden enkele Bf 109 waargenomen en de beide piloten beslisten in de wolken bescherming te zoeken. Ze verloren elkaar uit het oog.

Naar alle waarschijnlijkheid waren het de jagers van de III./JG 26 die de Typhoon-vliegers een hak wilden zetten. De Typhoon EJ966 van Mouat werd neergehaald en stortte om 15u.45 te Zaffelare neer. De piloot kon springen.

Een inlichtingsagent van Marc liet ons een gedetailleerd rapport na na zijn ontmoeting met deze Canadees. "Om 16u.15 bevond ik me bij het inslagpunt van het toestel, op het grondgebied van de gemeente Zaffelare, tussen "Galei" en de vier wegen op honderd meter van de lijn Zaffelare-Desteldonk-Oostakker. De Rijkswacht was erg actief maar ik slaagde er toch in bij het wrak te komen. Op een stuk van een boordwapen ontdekte ik een nummer. Ik ben vervolgens de piloot gaan zoeken. Ik vond hem in het gezelschap van een aantal burgers. Hij gaf zich over aan de Duitsers die reeds ter plaatse waren. De piloot nam een sigaret uit z'n zak en vroeg aan een Duitser vuur. Deze weigerde en zei : "Nee, ik heb geen vuur voor soldaten die in Duitsland onze vrouwen en kinderen komen doden".

Beschrijving : ongeveer vijfentwintig jaar, slank, 1m65, blond haar, licht gewond aan de dij. Om 17u. nemen de Duitsers hem mee in een auto, richting Desteldonk... Hij was met zijn valscherm gesprongen en landde op vijf meter van zijn vliegtuig."

Datum: 
11/07/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Zaffelare
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1999