Tipsy B Trainer 1

De Tipsy B is een geesteskind van de ontwerper Ernest Oscar Tips (vandaar ook de rompcode OO-EOT), geboren te Tielrode in 1893.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog verzeilde hij in Groot-Brittannië, om er in 1916 samen met Richard Fairey de Fairey Aviation Company op te starten. Tips speelde echter een voorname rol bij de bouw van de Fairey-fabriek te Gosselies, waardoor dan weer de jachtvliegtuigen Fairey Fox en Fairey Firefly in België in licentie gebouwd werden.

Tips ontwierp een aantal toestellen die zijn naam droegen : ondermeer de Tipsy Nipper, de Tipsy S en de Tipsy B. Van deze laatste werden er voor de Tweede Wereldoorlog in Gosselies 21 exemplaren gebouwd (in Zweden staat nog één Belgisch exemplaar tentoongesteld) en kort na de oorlog werd de productie in Groot-Brittannië hervat. Van de Britse Tipsy B zijn er nog drie luchtwaardig : de G-AFWR, G-AISB en de OO-EOT. Ernest Tips overleed in 1978 te Brussel.

Deze Tipsy werd in 1946 bij Tipsy Aircraft Co Ltd gebouwd en na een carrière in diverse Britse vliegclubs, in 1989 aan Raymond Cuypers verkocht, die het toestel in 2004 doorverkocht aan Frans Gamme en Ronald Supply.

In 2007 ontving het toestel de prijs voor “Best Belgian Vintage” en “Oldest Vintage Aircraft”. Het is het enige toestel van dit type dat ingeschreven werd in het Belgische luchtvaartregister. De OO-EOT is gebaseerd op Moorsele op naam van Ronald Supply.

Datum: 
11/03/2013
Serienr. / Rompcode: 
Locatie