Thunderbolt te Bavegem

Op 1 december 1943 zette de Achtste Luchtmacht een grootscheepse raid op de Duitse industriestad Sölingen op het getouw. Het  Jagdgeschwader 26 hamerde duchtig op de formaties in, maar ook de "indianen" kregen rake klappen van de "bandieten". Zo achtervolgde de Duitse Oberleutnant Leuschel van de 8.Staffel van het JG 26 in de buurt van Aalst een Thunderbolt, die hij wist te treffen. De inlichtingendiens MARC rapporteerde later : "Te Baveghem heeft er een Engelsche jager een noodlanding moeten doen. De benzinetank was getroffen. De piloot is op de vlucht gegaan in de richting van Gent. Vier dagen nadien was de piloot nog niet in Duitse handen gevallen."

De piloot in kwestie was 1st Lt Cleve M. Brown Jr. Hoe lang zijn ontsnappingspoging duurde weten we niet, maar hij werd in elk geval gevangen genomen.

Op 11 november arriveerde een bergingsgroep te Bavegem, die meteen werk maakte van het demonteren van de Thunderbolt. Het betrof hier een P-47C met rompcode 'HV-L' (41-6211) van de 56 Fighter Group/61 Fighter Squadron. De machine werd o.m. gevlogen door Captain Robert A. Lamb, die er op 19 augustus 1943 in de buurt van Breda een Focke Wulf mee neerhaalde. Ook op 18 oktober was dezelfde 'HV-L' in een bitsig luchtgevecht gewikkeld boven Maastricht. Het duurde vijf dagen vooraleer deze Thunderbolt onttakeld was en afgevoerd .

Datum: 
01/12/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Bavegem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996