Testpiloot bij de Belgische "Militaire Luchtvaart" Jean-Hilaire Thesin uit Erembodegem

De in Gosselies gebouwde Fairey Firefly en Fox waren in het begin van de jaren dertig erg goede machines. Al deze vliegtuigen moesten na levering aan de Belgische Militaire Luchtvaart te Evere getest worden. Eén van die testpiloten was de Erembodegemnaar Jean-Hilaire Thesin, geboren op 9 november. In 1924 ging hij als dienstplichtige bij de Compagnie des Chars de Combats. Hij behaalde een burgerlijk vliegbrevet te Deurne. In november 1925 ging hij naar de Militaire Luchtvaart. De 23ste van die maand maakt hij deel uit van de 40ste Promotie van de leerling-piloten te Wevelgem. Op 10 maart 1927 kreeg hij zijn militair brevet, waarna hij als Sergeant-Vlieger naar het 2de Smaldeel van de Iste Groep van het 2de Regiment te Schaffen-Diest ging. Bij zijn makkers stond hij bekend als 'Mensch'. Regelmatig vloog hij met zijn tweedekker over de Erembodegemse dorpskom. Algauw kreeg hij wegens zijn gewaagde stunts in de streek de bijnaam "de Zot van Erembodegem".

Vervolgens werd hij overgeplaatst naar de Etablissements d'Aéronautique  te Evere als testpiloot. Hier werden nieuwe toestellen onderworpen aan de strengste proeven. Jean-Hilaire was op dat moment Adjudant-Vlieger.

Op zaterdag 22 september vertrok hij als waarnemer vanop Evere met de fonkelnieuwe Fairey Fox N°57. Deze behoorde aan de Ets.d'Aéronautique. Het was een toestel met dubbele besturing en blindvlieginstrumenten.  De Fox N°57 was geleverd door de Usines Fairey op 14 september 1934, en Jean-Hilaire Thesin nam plaats in de twee cabine om al de nieuwe instrumenten en de dubbele besturing uit te testen. De piloot was Adjudant Guillaume Paquay. Die zaterdag trof het noodlot de bemanning. Op 600 meter hoogte explodeerde de Fox, om 10u.32 bij Perk tegen de grond te slaan. Beide vliegeniers kwamen om het leven; Jean-Hilaire Thesin werd onder massale belangstelling in zijn geboortedorp Erembodegem begraven. Zijn praalgraf vinden we nog steeds op de gemeentelijke begraafplaats.

Datum: 
22/09/1934
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Thesin Jean Hilaire
Locatie
Melkweg
Erembodegem
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996