Stirling EH938 bij Lommel

Ook de bemanning van de Stirling EH938 'AA-F' van 75 New Zealand Squadron had een succesvolle bomb run achter de rug en vloog huiswaarts, toen een explosie het hele vliegtuig deed schudden. Sgt R.V.C. Johnson, de bommenrichter die vannacht zijn zesde missie vloog, ging zijn valscherm halen :

"Ik zag hoe het vuur groter werd. De boordmeccano trachtte het te doven en de radiotelegrafist lag over zijn tafel.

Het vliegtuig ging over in een scherpe duik. Ik kon de motoren niet meer horen, enkel een oorverdovend fluitend lawaai. Omdat het vliegtuig zo steil naar omlaag dook, en door de vlammen, kon ik niet naar het neusgedeelte terugkeren. Ik opende het achterste ontsnappingsluik. Voor ik het zelf besefte viel ik erdoor."

Sgt Johnson landde bij Overpelt en wist terug te keren naar Groot-Brittannië.

De Stirling stortte neer bij Lommel. De zes overige bemanningsleden vonden er de dood : F/Sgt Victor Parkin en F/Sgt Terrence Watters, de navigator, twee 21-jarige Nieuw-Zeelanders; Sgt William H. Horrigan, de radiotelegrafist (29 jaar); Sgt Trevor Silcock, de boordmeccano (20 jaar); en de boordschutters Sgt Anthony Saunders (20 jaar) en Sgt Richard Grove (22 jaar). Na de oorlog werden hun lichamen van Brustem naar Heverlee gebracht.

Datum: 
31/08/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Lommel
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998