Stirling bij Sauvenière

Die nach werd Mannheim aangevallen.

Om 17u.41 vertrok de Stirling 'MG-J'(R9259) vanop Oaklington, de basis van het 7 Squadron. Boven het doelgebied werd het toestel getroffen door Flak, en de staartkoepel was buiten werking gesteld.

De staartschutter, Sgt W. McLean, trachtte manueel de koepel te draaien en zijn wapens te richten. Na drie kwartier hoorde men een luide explosie onder de bakboordzijde van het toestel. Het was de Messerschmitt bestuurd door Fritz Schelwatt met zijn 'Bordfunker' Willmann (5./NJG 1) die luid aanklopte. De binnenste bakboordmotor was getroffen en de piloot, F/Lt Hugh Arnott trachtte door een duikvlucht het vuur te doven. Er volgde nog een explosie en Arnott gebood zijn bemanning te springen. Sgt McLean had een zaklamp bij zich, kroop uit z'n staartkoepel en zocht zijn parachute. Hij greep naar het handvat van het ontsnappingsluik en sprong. In minder dan dertig seconden had hij zijn eigen vel gered. De rest van zijn bemanning had geen geluk. De 'MG-J' ging over in een steile duik en ontplofte anderhalve kilometer verder, bij Sauveniere. Men borg er zes lichamen, de piloot Arnott (23 jaar), zijn navigator, P/O Roland L. Boyes, Sgt Ernest A. Brookes, de boordmeccano (20 jaar), F/O Herbert F. Perrot RCAF (waarnemer), F/Sgt Alan J. Wilson RCAF (radiotelegrafist, 21 jaar) en Sgt John W. Simmons (rugkoepelschutter, 19 jaar).

De staartschutter, Sgt McLean kwam veilig neer in een omgeploegd veld, ging met behulp van zijn kompas oostwaarts, en begroef zijn parachuteharnas, zijn zwemvest en Irvingbroek telkens zo'n 150 meter van elkaar. Van zodra hij van zijn hinderlijke attributen verlost was ging hij zo snel mogelijk westwaarts. Sgt McLean begon aan een ontsnappingspoging die nog zou lukken ook.

Met de inzet van 272 toestellen behaalde men het volgende schamele resultaat : naast een vijfhonderdtal brandbommen - die vrij weinig schade aanrichtten - verloor een Duitse boer zijn vijfentwintig schapen, vier lammetjes, wat rapen en hooi. Er viel geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren.

In de lucht was de situatie compleet anders : tien Britse bommenwerpers gingen ten offer.

Datum: 
06/12/1942
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Sauvenière
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996