Stampe Vertonge SV 4 OO-ANK te Haren - Antoine de Montpellier de Vedrin

Over de crash met de SV-4 OO-ANK, waarbij baron Antoine de Montpellier de Vedrin om het leven kwam, berichtte De Standaard: "Ten gevolge van een onbekende oorzaak, stortte het toestel ten gronde, en schoot in brand. De vliegers heeft men in het wrak verkoold teruggevonden.

Naar een ooggetuige verhaalt was de jonge de Montpellier aan het proefvliegen om zijn brevet te halen voor toeristvlieger. Daartoe moest hij vijfmaal in de lucht een acht vormen. In de bochten van die acht moet men zeer scherp draaien, zoodanig dat de machine heelemaal scheef gaat liggen. Wanneer nu dat scheef hangen een hoek van 45° overtreft, verandert er iets in het sturen: het diepteroer wordt richtingsroer en omgekeerd, zoodat men de hoogte moet houden met het voetstuur in plaats van met het handstuur.

Heel waarschijnlijk is de jonge piloot danig in de war geraakt door deze verandering die plots optreedt, met het gevolg dat hij zich op den rug heeft gelegd, een halve cirkelbeweging maakte in vertikalen richting om daarna in duikvlucht tegen den grond te pletter te vallen, met het gevolg dat men kent.

Het is de eerste maal sinds in ons land een luchtvaartschool bestaat, dat aan een der leerlingen-vlieger een ongeluk overkomt."

Datum: 
11/06/1938
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
de Montpellier de Vedrin Antoine
Locatie

Haren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Standaard 12 juni 1938