Spitfire RM765 bij Haudorf - Maurice Balasse

Kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Maurice Balasse (°27 juni 1914 Kiev/Rusland) vloog in 41 Squadron toen hij bij Handorf neergeschoten werd met zijn Supermarine Spitfire Mk F(R).14 RM765. Maurice Balasse was een oudgediende van het Militair Vliegwezen die al in 1935 piloot was. In mei 1940 vloog hij met Fairey Battle in het 5/III/3. In april 1942 ontsnapte hij uit bezet België en kwam na een tocht door Frankrijk en Spanje en na een verblijf in de gevangenis van Miranda in oktober 1942 in Engeland aan. Na zijn conversie vloog hij vanaf mei 1943 in 41 Squadron. Hij werd naar 349 Squadron afgedeeld, maar bij een testvlucht waarbij hij het vliegtuig met zijn valscherm moest verlaten, werd hij ernstig gekwetst aan de ruggengraat. Na een lange hospitalisatie keerde hij terug naar 41 Squadron. Deze eenheid was vanaf juli 1944 betrokken bij het bestrijden van de V-1’s die de Britse zuidkust bestookten. Tussen 3 juli en 29 juli haalde hij er zeven neer.

Begin 1945 was 41 Squadron actief boven Duitsland. Op 23 januari werd hij op een gewapende verkenning uitgestuurd boven de regio Münster, toen de flight van Balasse onderschept werd door Focke Wulf’s. De Belg werd het laatst gezien door zijn kameraden op het moment dat hij er één achtervolgde. Een ooggetuige op de grond echter stelde echter dat Balasse een Flaktoren beschoot, maar zelf getroffen werd. Met zijn Spitfire sloeg hij bij Haudorf te pletter. Zijn stoffelijke resten werden onder een boom begraven. Nadien werd Maurice Balasse nog naar Munster en vervolgens naar Reichswald Forest Cemetery gerepatrieerd. In april 1948 tenslotte werd deze verdienstelijke jachtpiloot op Evere te ruste gelegd.

Datum: 
23/01/1945
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Balasse Maurice
Locatie

Haudorf
de
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010