Spitfire EN950 - François Venesoen

Tijdens een patrouille boven het invasiefront raakte de Spitfire Mk Vb (EN950 H) in de problemen met de motor. Kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) François Venesoen (°19 oktober 1920 Antwerpen) van 350 Squadron sprong met zijn valscherm en is sindsdien vermist.

Venesoen volgde een opleiding als boordschutter toen de oorlog uitbrak. Hij maakte deel uit van 3/I/3Aé, evacueerde met zijn eenheid naar Frankrijk en kon inschepen te St Jean-de-Luz naar Engeland. Reeds op 19 augustus 1940 werd hij met de functie van boordschutter in de Blenheims van 235 Squadron ingedeeld. Hij was zo één van de Belgen die vlogen tijdens de Slag om Engeland. Nadien volgde hij een pilotenopleiding, die hij met succes afrondde, waarna hij eind december 1941 ingedeeld werd bij 350 Squadron. Na een tussenperiode in 610 Squadron kwam hij terug in 350 terecht, waar hij nog geen drie weken in leven bleef. Bij zijn dood had hij het DFC ontvangen en was hij opgeklommen tot Flight Lieutenant.

Datum: 
06/06/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Venesoen François
Locatie


Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010