Spad 7 te Roeselare - Charles de Montigny

De laatste Belgische piloot die tijdens een luchtgevecht het leven zou laten, was adjudant-vlieger Charles de Montigny (°4 juni 1892 - Antwerpen). Hij werd een eerste keer neergehaald door Leutnant zur See Theo Osterkamp, maar slaagde er in op het strand van de Panne een noodlanding te maken.

Hij nam nog deel aan héél wat luchtgevechten, zijn 215de opdracht vond plaats op 15 oktober 1918. Boven Roeselare onderschepten een vijftiental Fokkers zijn smaldeel en de Montigny werd bijna onmiddellijk getroffen. Niettegenstaande zijn verwondingen vocht hij verder en schoot hij de Fokker van zijn tegenstander neer. Hij brak het gevecht af en slaagde er in binnen de Belgische linies te landen. Hij werd door bevriende troepen uit het wrak van zijn Spad bevrijd en afgevoerd. Door de kogelinslagen in zijn benen leek een amputatie onafwendbaar, maar de Montigny weigerde. Uiteindelijk werd hij het slachtoffer van de wereldwijde Spaanse griep waardoor de sterk verzwakte vliegenier uiteindelijk bezweek in het 'hôpital militaire de la porte de Gravelines' te Calais op 30 oktober 1918.

Datum: 
15/10/1918
Toestel: 
Organisaties: 
Personalia: 
de Montigny Charles
Locatie

8800 Roeselare
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010