Smokkelvliegtuig te Aire-sur-Lys

Op 26 september 1934 speelde zich in het Noord-Franse Aire-sur-Lys een merkwaardig tafereel af. Een vliegtuig met civiele registratie landde in het veld. De wachtmeester van de lokale Gendarmerie ging een kijkje nemen, maar werd haast omvergereden door een imposante auto. Het vliegtuig wilde meteen ook vertrekken maar vloog tegen een hooimijt.

De piloot, die ongedeerd bleef, werd voor verhoor meegenomen. De gendarmen hadden de nummerplaat van de auto kunnen noteren, en vrij snel werd die gevonden bij een garagist te Morbecque, die bezig was de bolide zwart te verven...

De piloot,  Emile Henri,  werd ondervraagd, en kwam met tegenstrijdige verhalen voor de dag. Waarom hij enkele weken ervoor met hetzelfde toestel in het nabijgelegen Traiziennes geland was, kon hij niet verklaren. Maar het politieonderzoek wees uit dat het ook hier om tabaksmokkel ging. Henry werd onder voorwaarden vrijgelaten, en zou terugkeren om zijn vliegtuig op te halen, maar de man verdween met de noorderzon. Hij werd bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 400 000 frank.

Volgens de pers was Henry een "oud-leger-vliegenier". Mogelijks betrof het Emile "Milo" Henri, geboren op 12 januari 1906, van wie bekend is dat hij op 31 juli 1927 zijn militair brevet behaalde. Hij zou in de buurt van Deerlijk een privaat vliegveld aangelegd hebben, maar kreeg ook hiervoor nooit de toestemming.

Uiteindelijk werd zijn vliegtuig, een driezitter van 180 pk, per opbod verkocht voor 3 800 frank aan Pierre Dambricourt te Hallines.

Datum: 
26/09/1934
Personalia: 
Henri Emile "Milo"
Locatie

Aire-sur-Lys
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Standaard 11 oktober 1934, 29 oktober 1934, 24 augustus 1935
Archief Georges Lecomte