RSV 23/180 te Deurne - Henri Sebrechts

Het was op een zaterdagnamiddag, omstreeks 17u. dat adjudant-vlieger Henri Sebrechts (°20 november 1900 - Antwerpen) met het prototype van de RSV 23/180 (zonder militaire of burgerlijke registratie) verongelukte op het vliegveld Deurne. Sebrechts, voorheen monitor aan de militaire vliegscholen van As en Wevelgem, had verlof zonder wedde bekomen en presteerde als testpiloot en instructeur voor de Firma Stampe & Vertongen te Deurne.

Op die bewuste zaterdag wou Sebrechts nog enkele acrobatische figuren inoefenen voor de meeting die ’s anderendaags zou plaatsvinden op het Antwerpse vliegveld. Na het uitvoeren van een rol op 600 m hoogte, zette hij een vrijwillige tolvlucht in. Het bleek echter snel dat hij zijn toestel niet terug in normale vlucht kreeg en de mooie RSV 23/180, die in die tijd reeds met luchtremmen was uitgerust, plofte tegen de vlakte. Voor de piloot kon geen hulp meer baten. Hij rust op de begraafplaats Silsburg te Deurne.

Datum: 
25/06/1927
Toestel: 
Personalia: 
Sebrechts Henri
Locatie

Deurne
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010