Renard R 35 OO-ARM te Evere - Georges Van Damme

Adjudant-vlieger Yvon Georges Van Damme (°21 januari 1900 - Etterbeek) was jarenlang instructeur in de militaire vliegscholen van As en Wevelgem geweest. Na een verblijf van twee jaar als vliegonderrichter in Iran (oktober 1934 – oktober 1936), bekwam Van Damme een verlof zonder wedde om zich in te werken in de burgerluchtvaart. In 1938 verliet hij definitief het actief kader van het leger en ging over naar de reserve. Yvon Van Damme werd testpiloot voor de constructeur Alfred Renard, die zopas een stratosferisch driemotorig passagierstoestel had ontworpen. De testvlucht van de Renard R-35, die de civiele registratie OO-ARM droeg, vond plaats op vrijdag 1 april 1938.

Even na 16u. zat piloot Van Damme aan de sturen. De R-35 rolde over de startbaan van Haren – Evere. Eigenlijk mocht het toestel die dag niet opstijgen, maar moest het gewoon over de baan rijden. Van Damme trok tot ieders verbazing de machine toch van de grond, nam wat hoogte, aarzelde even, begon dan te klimmen en vloog over de militaire installaties. De toeschouwers waren wild enthousiast. Maar toen ging het mis: het vliegtuig neigde met de neus naar de grond en plofte enkele ogenblikken later neer in een veld tussen de Lambermont- en de Bordetlaan, nabij de spoorwegbrug. Het toestel was volkomen vernietigd en de testpiloot zat dood aan het stuur.

Yvon Georges Van Damme was een van de beste stuntpiloten die we in België ooit hebben gekend. Hij was een grootmeester in het vliegen op eenmotorige toestellen, maar misschien lag zijn gebrek aan ervaring met meermotorige vliegtuigen wel aan de basis van de fatale crash.

Datum: 
01/04/1938
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Van Damme Georges Yvon
Locatie

Evere
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010