Oudste vliegveld van België werkt aan vliegend museum

door Sven Baerts

Op het vliegveld van Kiewit in Hasselt werd op 28 augustus 2011, tijdens de jaarlijkse opendeurdagen, een nieuwe loods geopend waarin het voorbije najaar een historisch museum van vliegtuigen werd ondergebracht. De vliegtuigen stammen uit de collecties van de Nederlandse Stichting Vroege Vogels uit Lelystad en uit het Stampe & Vertongen Museum in Deurne.

“Een eeuw na het ontstaan van het vliegveld kan het publiek hier binnenkort elke zaterdag zelf een stukje luchtvaartgeschiedenis komen ontdekken”, vertelt Jean-Marie Baerts van Early Birds Kiewit. Voorzitter van Aero-Kiewit Frank Sterkmans: “Voor ons vliegveld is dit toekomstige museum een uitgesproken kans om zijn meer dan honderdjarige bestaan blijvend in de aandacht te houden.” Samen met de voorzitter van de Stichting Vroege Vogels Nederland, Jaap van Mesdag, opende hij met de traditionele driekleuren van beide landen de loods waarin een Blériot XI is opgesteld. ”Het vliegveld is sinds 1909 steeds op deze plek uitgebouwd, het jaar waarin Louis Blériot met zijn toestel het Kanaal overstak”, lichtte Jean-Marie Baerts toe. “Met deze replica kan Early Birds Kiewit de geschiedenis van het vliegveld tastbaar maken.”

Binnenkort zullen ook vanuit de collectie van het Antwerpse Stampe & Vertongen Museum nog meer historische toestellen naar Hasselt worden overgebracht. “Voorwaarde is wel dat we samen met enthousiaste medewerkers de vliegtuigen luchtwaardig kunnen houden, want we willen bovenal vliegende vroege vogels in dit museum”, lachte Jean-Marie Baerts. “Pas dan is er echt sprake van een vliegend historisch museum op het oudste vliegveld van het land.”

Het vliegtuigmuseum aan de Luchtvaartstraat 100 in Hasselt kunt u vanaf 2011 elke zaterdag bezoeken tussen 10 en 17 uur.

 

 

Datum: 
28/08/2011
Organisaties: 
Locatie
Luchtvaartstraat 100
Hasselt
be
Type Locatie: 
Patrimonium