Orta Saint Hubert G 1 OO-AMT te Gosselies - Georges Debource

Op het vliegveld van Gosselies was het die zondagnamiddag vliegfeest. Rond 16u. steeg sergeant-vlieger Georges Debource op (°12 maart 1914 - Farciennes) , aan boord van een toerismevliegtuigje van het type Orta-Saint-Hubert G 1 (registratie OO-AMT) dat eigendom was van de Club Liégeois d’Aviation de Tourisme. Hij was piloot bij een jachtsmaldeel uit Schaffen en afgedeeld om deel te nemen aan de vliegmeeting. De piloot vloog tussen 200 en 300 meter hoogte, had net een looping gedraaid, gevolgd door een rol en maakte zich klaar om een tweede looping te maken. Op dat moment zagen de toeschouwers hoe de vleugels trilden en een deel ervan loskwam. Debource trachtte zijn toestel nog onder controle te krijgen, maar tevergeefs. Ook de staart was ondertussen losgekomen. Het vliegtuigje dwarrelde naar beneden en sloeg te pletter in een dennenbosje aan de rand van het vliegveld. De jonge piloot werd van tussen de brokstukken gehaald en naar het nabijgelegen hospitaal van Jumet gevoerd. Een uur later stierf hij zonder tot bewustzijn te zijn gekomen.

Aanvulling: Er is onduidelijkheid omtrent de identiteit van het toestel waarmee Debource verongelukte. Volgens Georges Lecomte betrof het de OO-AMU, maar Luc Wittemans meldt ons dat het volgens het officiële onderzoeksrapport van de toenmalige Service Technique de l’Aéronautique (STAé), later het Bestuur voor Luchtvaart, tegenwoordig DG Luchtvaart, het wel degelijk om de OO-AMT ging.

Datum: 
12/04/1936
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Debource Georges
Locatie

Gosselies
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
Informatie via Luc Wittemans