Operatie 'Donnerkeil'

In de ochtend van 12 februari 1942 kruist een Duits scheepskonvooi, bestaande uit de kroonjuwelen van de Kriegsmarine, nl. de Scharnhorst, de Gneisenau en de Prinz Eugen, doorheen het Kanaal. Torpedo-bommenwerpers van de Fleet Air Arm en RAF worden er op uit gestuurd om de slagschepen aan te vallen, terwijl de Hurricane-piloten van o.m. het 1 Sqdn met kanonnen de escorterende schepen zouden beschieten.

Zes Hurricanes van het 1 Sqdn, geleid door F/Lt Raymond stijgen om 13u30 op en hebben om 13u30 rendez-vous boven Hawkinge met de Spitfires van het 129 'Mysore' Squadron. Ze vliegen over het Kanaal onder een honderd meter laag wolkendek en vinden voor de Belgische kust drie destroyers. De schepen openen onmiddellijk het vuur, maar Raymond leidt zijn Hurricanes zonder dralen in de aanval. Er worden drie paren gevormd, die elk vanop enkele meters hoogte naar elk één schip zouden scheren. Vanop korte afstand openen ze het vuur met hun 20mm kanon. Slechts op het laatste moment trekken de piloten de Hurricanes op, en verdwijnen ze in de wolken. De Witte Sectie, bestaande uit de Zuidafrikaanse Sgt Blair en P/O Marcinkus zou niet naar Tangmere terugvliegen. Blairs Hurricane verdwijnt in een vuurbol. De Litouwse P/O Marcinkus moet zijn getroffen Hurricane in het water zetten. Hij wordt gevangen genomen en naar Stalag Luft III overgebracht. Daar zal hij deelnemen aan de 'Great Escape', Marcinkus wordt gesnapt en gefusilleerd.

Tijdens dezelfde operatie raken ondermeer de toestellen van het 485 Nieuw Zealand Squadron in een luchtgevecht verwikkeld met een dertigtal FW 190 en Bf 109. Sgt Rae schiet vijf mijlen ten westen van Oostende een Bf 109 in zee.

Na een luchtgevecht komt bij Maldegem een Bf 109 E van het 6./JG 52 (Wn.5038) neer. De machine is voor 25 % beschadigd. Diezelfde dag haalt Fw Fröhlich (5.Staffel) zo'n 30 kilometer ten zuidwesten van Oostende om 15u55 een tweemotorige bommenwerper naar omlaag. Bij zijn landing kondigt hij zijn 'Abschüss' aan, Fröhlich spreekt over een 'Beaufort'. Jammer genoeg voor hem wordt nergens langsheen de kust melding gemaakt van een 'Beaufort'-crash... waardoor de piloot de overwinning in het niets ziet verdwijnen.

Diezelfde dag landt een Bf 109 F-4 (Wn.7053) van de I./JG 1 op Raverszijde. De piloot heeft echter te kampen met problemen met het landingsgestel en zo loopt de machine voor 20 % schade op. Om 19u30 landt een Bf 109 op het strand van Oostende. De piloot is licht gewond en zijn toestel wordt bewaakt door de leden van de Marine Artillerie Abteilung 204.

 

Datum: 
12/02/1942
Locatie


Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, De Krijger, Erpe, 1994