Nieuport 23 bij Wulveringem - Charles 'Carlo' Verbessem

1ste sergeant-majoor-vlieger Charles 'Carlo' Verbessem (°5 oktober 1891 - Gent) begon de oorlog als infanterist tot hij op 24 april 1916 zijn overplaatsing kreeg naar de Militaire Luchtvaart als leerling-piloot te Etampes. Na het behalen van zijn vleugels op 6 april 1917 werd hij overgeplaatst naar het 1ste Jachtsmaldeel waar hij zich ontplooide tot een uitstekend piloot, die uiteindelijk aan honderd gevechtsopdrachten en 23 luchtgevechten deelnam. Op 19 december 1917 bond hij om 13u. de strijd aan met een tweezitter boven Kortewilde, maar onderbrak het gevecht, om nadien door een granaatscherf dodelijk gewond te raken. Verbessem slaagde er nog in zijn Nieuport (beschilderd met een groene driehoek) bij Wulveringem aan de grond te zetten. Verbessem ligt begraven op de Westerbegraafplaats te Gent. Zijn oorlogservaringen werden in 1999 aan de hand van zijn dagboeken gepubliceerd in het boek 'l’Epi Mur'.

Tijdens een BAHA-wandeling in 2011 moesten we vaststellen dat op de Gentse Westerbegraafplaats het monumentale graf van Charles ‘Carlo’ Verbessem is verminkt. Een bronzen borstbeeld is verdwenen, platen liggen aan scherven rondom de arduinen zerk. Aldus verdwijnt het eerbetoon aan een piloot die deelnam aan honderd gevechtsopdrachten en 23 luchtgevechten.

Datum: 
19/12/1917
Toestel: 
Organisaties: 
Personalia: 
Verbessem Charles
Locatie
Francisco Ferrerlaan
Gent
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010