Mustang te Zandbergen

Op 31 mei 1944 werden maar liefst 1029 bommenwerpers en 682 jagers ingezet om doelwitten allerhande te bestoken op Belgisch, Frans en Nederlands grondgebied. Ook de Mustangs van de 4th Fighter Group vlogen via Walcheren het continent binnen. Om een ons onbekende reden verlieten twee toestellen van het 335 Fighter Squadron omstreeks 10 u. de Group om zuidwaarts terug naar Engeland te vliegen. Mogelijks had één van beide problemen en werd hij begeleid door een maékke. De twee piloten, 1st Lt Robert H. Homuth en Captain Carroll B. McElroy kwamen boven Geraardsbergen in een onweer terecht. Regen, donderslagen en bliksemschichten geselden de heuvels rond de Oudenbergstad.

Wat die momenten gebeurde zullen we nooit te weten komen. Volgens sommigen werd hun toestel getroffen door de bliksem, maar we mogen er haast zeker van zijn dat de twee Mustang met elkaar in botsing kwamen en stuurloos naar beneden doken.

Ook in de dorpsschool van Zandbergen ging de aandacht niet naar de meester wanneer één Mustang huilend naar omlaag dook. "Oei, die gaat op onze school vallen", riep de onderwijzer van Jan Haelterman nog uit. Maar nog voor de hele klas onder de banken kon kruipen klonk er een doffe slag, die verdween in het gekletter van de regendruppels op de ruiten. Niemand hoorde dat meer naar het westen een gelijkaardige ontploffing te horen was.

Captain Carroll McElroy's Mustang boorde zich in de zachte hellende akker van Jan Haeltermans vader op het afgelegen "Hoeksken" te Zandbergen. Uit de krater spatten nog geruime tijd ontplofte .50 kogels. De piloot daalde in de plensende regen aan zijn valscherm en kwam terecht in de buurt van het station van Zandbergen, bij de Loost. Het duurde niet lang of hij werd gevangen genomen. Een peleton Duitse soldaten begeleidden hem te voet doorheen de Ganzestraat te Schendelbeke naar de Kommandantur te Geraardsbergen.

Datum: 
31/05/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
McElroy Carroll B.
Locatie
Hoeksken
Zandbergen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996