Mosquito bij Süchteln - Waltere Henri en Henri Huynen

De Flak haalde bij Venlo een De Havilland Mosquito XXX van 219 Squadron bij Suchteln neer. Aan boord twee Belgen: kapitein-vlieger (Flight Lieutenant) Walthere Henri (°12 december 1906 Herstal) en zijn radar-navigator kapitein-vlieger (Flying Officer) Henri Huynen (°24 augustus 1903 Hermalle-sur-Argenteau).

Henri was een oudgediende van het Militair Vliegwezen. Hij had zijn vleugels van piloot al in 1926 behaald. In 1940 was hij als luitenant-vlieger in het 1e Luchtvaartregiment bij het 7/IV/1Aé dat op Fairey Fox vloog. Hij moest met zijn eenheid vertrekken naar Frankrijk en kwam terug naar België maar ontsnapte naar Engeland in 1942. Hij werd onmiddellijk opgenomen in de RAF waar hij na zijn conversie dienst nam als piloot in het 219 Squadron.

Huynen was reeds in 1934 radiotelegrafist en was in dienst in 1940 bij het 9/II/3 dat uitgerust was met Fairey Battle. Het smaldeel moest echter zijn vliegtuigen afstaan aan 5/III/3Aé en naar Frankrijk uitwijken. Na zijn terugkomst in België en zijn verplichte tewerkstelling ontsnapte hij naar Engeland, na een verblijf in de Spaanse gevangenis van Miranda. Na zijn opleiding als navigator en radar-operator werd hij opgenomen in het 219 Squadron.

Datum: 
22/03/1945
Organisaties: 
Personalia: 
Henri Walthere
Huynen Henri
Locatie

Süchteln
de
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010