Morane in Serskamp

Op zondag 12 mei arriveerden de Moranes van de GC III/3 op het Wase vliegveldje Moerbeke. Deze eenheid zou samen met de GC III/1 de Franse sector rond Antwerpen dekken. Nog voor de piloten ingekwartierd zijn werden vijf Moranes, twee van de GC III/3 en drie van de GC III/1 om 7u.30 ingezet om enkele Heinkel 111 boven Antwerpen te onderscheppen. Een half uur later ontvingen de piloten via de radio echter een wijziging in hun opdracht; in het station van Schellebelle laadde het Franse 7de Génie Régiment uit en veertien Messerschmitt 110's van de III.Gruppe van het Zerstörergeschwader 26 naderden het station in aanvalsformatie.

De Duitse tweemotorige grondaanvalsvliegtuigen scheerden over de rails en mitrailleerden alles wat bewoog. De Franse soldaten vluchtten uit de wagons de omliggende velden in en verscholen zich in greppels en grachten.

In Wetteren woonden de parochianen de mis van zeven uur bij. De kerkdienst liep naar haar einde, wanneer het geknetter en geronk de kerkgangers opschrikte en naar buiten deed snellen. Ze keken omhoog en sloegen het luchtgevecht gade. Enkele Moranes namen het op tegen een overmacht van veertien zwaarbewapende Messerschmitts, om alzo te trachten de beschietingen te verhinderen.

Adjudant Chef Bassaguet van de GC III/1 had echter veel te snel zijn munitie verschoten. De toeschouwers op de grond zagen hoe hij tussen de Duitse jagers bleef manoeuvreren. Maar zijn tere Morane was geen partij voor de moderne Messerschmitts; de kogels sloegen door de brandstoftanks, en algauw stond de cockpit in lichterlaaie. De vlammen likten zijn gezicht en handen. Hij wist toch nog de cockpitkap te openen en zijn vliegtuig te verlaten. De stuurloze Moane gierde naar de grond en sloeg te Serskamp aan de Damstraat te pletter. Vijfhonderd meter verder, achter de hoeve Kadol landde Bassaguet aan zijn parachute. Eén van de Messerschmittpiloten had de crash gevolgd en dook naar de Fransman, die over het veld zijn toevlucht zocht in de hoeve. De kogels floten hem rond de oren. Bassaguet rende over het erf van de familie D'Hooghe. De verbaasde bewoners hoorden de gewonde vlieger in het Frans schreeuwen om hulp. Ondertussen bleef de Messerschmitt dreigend rondcirkelen. Het aangezicht en de handen  waren verbrand. Vader D'Hooghe begreep slechts hier en daar een woord. Bassaguet had het steeds maar over "une voiture".

De gewonde Fransman werd door vader D'Hooghe per fiets naar het ziekenhuis van de Zusters Apostolieten gevoerd.

 

Datum: 
12/05/1940
Organisaties: 
Locatie
Damstraat
Serskamp
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996