Met een DH Comet naar Congo

Oorlogspiloot Teddy Franchomme vatte het plan op om met een van de de Havilland Comets, die deelgenomen hadden aan de fameuze London-Melbourne Race, een snelle postvlucht te organiseren richting Belgisch Congo. Hiervoor werd de groene Comet G-ACSR ingezet, een prachtig tweemotorig houten gestroomlijnd toestel, dat moeiteloos een kruissnelheid van meer dan 300 km/u haalde. Franchomme vormde voor deze vlucht een duo met de reguliere piloot van het toestel, Ken Waller.

Voor deze vlucht werd op de neus van het toestel de naam "Reine Astrid" geschilderd - de Zweedse was dat jaar de vierde koningin van België geworden.

De vlucht vertrok 's ochtends vroeg op 20 december 1934 - met 150 kilo post aan boord legden ze in één ruk 1850 km af, en dat op 4u49 minuten, waarna ze in Oran landden. Via Niamey landden ze op 22 december  's middags in Leopoldstad.

De post werd uitgedeeld, de bestemmelingen kregen nog even de kans de brief te beantwoorden en op Tweede Kerst werd de terugkeer aangevat. Franchomme en Waller waren op 28 december terug in België. De heen- en terugvlucht had 44 uur geduurd, tegen een gemiddelde snelheid van 311 km/u.

Fraaie beelden uit het Britse bioscoopjournaal, gedraaid op Haren, van de start (hier) en landing (hier)  kunnen bekeken worden.

Datum: 
20/12/1934
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Franchomme Teddy
Locatie


Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Zondagsvriend 30 december 1934