Messerschmitt 109 bij Eupen

Unteroffizier Karl Schmitz van de 6.Staffel van het Jagdgeschwader 27, wist boven de regio Luik een Herausschüss behaalde, wat betekende dat hij er in geslaagd was de bommenwerper uit de formatie te wrikken.

De 23-jarige Schmitz zelf zou ook zijn deel krijgen. In zijn gevechtsrapport dicteerde Schmitz in 1943 : “Plotseling werd ik door drie Thunderbolts langs achter-boven beschoten. Ik had ze niet zien aankomen, want een deel van mijn cabine was met ijskristallen bezet. Ik dook weg en verborg me in de wolken. Even daarna, terug boven het wolkensdek, kreeg ik nog een treffer in de motor, en in de cockpit. Ik verschuilde me terug in de wolken, maar mijn toestel brandde, en ik moest uitstappen. Ik landde met mijn valscherm bij Eupen, richting Malmédy.

In de jaren ’90 vertelde hij in een interview : “Ik lag in een veld, en was deerlijk toegetakeld : brandwonden in mijn aangezicht, en een gebroken bekken – ik was tijdens het uitstappen met mijn onderrug tegen het staartroer van mijn Messerschmitt geslagen. Ik verloor het bewustzijn, en werd terug wakker in het Rijkswachtgebouw van Eupen.

Een vijftal kilometer verderop kwam een gewonde Canadees (sic) aan de grond. We zaten in dezelfde ziekenwagen. Hij vertelde dat zijn bemanning boven de wolken moest springen. Tijd, plaats en uur kwamen overeen met mijn aanval, dus ik denk dat ik hem neergeschoten heb.”  Winnaar en overwonnene zaten samen in de ambulance – Karl Schmitz zou niet meer de lucht in gaan, tot na zijn pensioen, wanneer hij de smaak van het zweefvliegen weer te pakken krijgt.

Datum: 
01/12/1943
Locatie

Eupen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik; The Pick-Up Crew (manuscript)
Archief Jean-Louis Roba