Liberator bij Tourinnes-La-Grosse

Tijdens de raid op Sölingen stortte te Tourinnes-La-Grosse een Liberator neer. De Belgische inlichtingendiensten waren er snel bij om alle details te noteren :

Woensdag 1 december 1943, omstreeks 12.30 uur, stortte een Amerikaans toestel brandend neer in het veld van landbouwer Odillon Paul. In het wrak vond men twee lijken die door de Duitsers op de militaire begraafplaats van Beauvechain werden begraven.

Een bemanningslid van dit vliegtuig, licht gewond aan het voorhoofd en aan de hand (brandwonden) kwam te Beauvechain naar omlaag aan zijn valscherm en werd meteen gevangen genomen. Een andere vliegenier daalde bij Wahenge, bij de kerk naar omlaag – het was een luitenant.

Een derde dode werd gevonden op het grondgebied van Hoegaarden en werd ter plaatse begraven.

Op de plaats van het wrak vond men een fototoestel met een film. Op de foto’s staan een tiental mannen bij een vliegtuig. Het toestel heet “Trouble” en op de neus is de mascotte geschilderd :  een danseres met een hondje. Deze documenten zijn in veilige handen en zullen nog nagestuurd worden. Volgens aantekeningen op een tas, eveneens daar gevonden, vloog de bemanning haar zesde missie – de eerste was naar Ploesti, in Roemenië.

Dit verslag doet vragen rijzen omtrent de oorsprong van de foto. Het toestel dat in Tourinnes-la-Grosse was niet “Trouble”, maar “The Fravegas Boys”, omdat er aan boord twee broers zaten : de piloot Thomas Fravega(s), en zijn broer Tony. Maar “Trouble” was een toestel dat wel degelijk aan de fameuze raid op Ploesti had deelgenomen – een missie naar de Roemeense olieraffenaderijen die vanuit Noord-Afrika gevlogen werd. “Trouble” was een toestel van de 44 Bomb Group, dat nadien in de 389 Bomb Group terecht kwam. Het is best mogelijk dat een of meer van de bemanningsleden van de “Fravegas Boys”, voorheen met “Trouble” vloog, en de foto’s bij zich had.

Datum: 
01/12/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Tourinnes-La-Grosse

be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik; The Pick-Up Crew (manuscript)