Lancaster te Ursel

Tijdens de nacht van 6 op 7 december 1944 kwam een luchtreus met problemen de Urselse piste aangevlogen. Het was de Lancaster LL777 van 61 Squadron, een machine die die nacht haar eenentachtigste en laatste aanval vloog. Met zoveel missies in de vleugels kon de LL777 best een veteraan genoemd worden – heel wat Lancs rondden nooit de kaap van twintig opdrachten. Het serienummer inspireerde een bemanning in januari 1944 tot een tekening die dan ook op de neus geschilderd werd : een hand met daarin drie kaarten met het cijfer 7. De Britten kennen dit kaartspel als “Black Jack” of “Pontoon”, wij hebben het over “Eenentwintigen”. De Lancaster LL777 werd dan ook de “Royal Pontoon” gedoopt. Maar na een jaar lang trouwe dienst zou ook deze machine het onderspit delven.

De Nieuw-Zeelandse Fying Officer I.H. Byers was die 6de december 1944 om 17.16 uur van Skellingthorpe opgestegen voor een aanval op Giessen, toen hij boven vijandelijk gebied werd onderschept door een nachtjager. Een salvo uit de boordkanonnen schakelde de schutter uit, Sergeant Earnshaw Ashworth. De LL777 werd getroffen door Flak, en boven het doelgebied ook nog eens door bommen van een Lancaster die erboven vloog. Byers gaf zijn bemanning het bevel tot springen. De Sergeants T.V.Morris en R.B. Harsley, alsook de Nieuw-Zeelandse Flying Officer W.R. Neave en Flight Sergeant H.P. Hardy sprongen boven Duitsland in het duister en werden uiteindelijk krijgsgevangen genomen. Een bemanningslid hoorde het bevel van zijn “skipper” niet en bleef zitten. En misschien was dat wel goed ook, want uiteindelijk kreeg de gezagvoerder zijn machine weer onder controle en besloot hij ermee tot boven bevrijd territorium te vliegen. Zo landde hij in het donker op Ursel, veilig en wel.

De ambulancediensten haalden er de zieltogende Earnshaw Ashworth uit – zijn verwondingen waren zo erg dat hij niet ter plaatse kon verzorgd worden en meteen naar Brussel werd gerepatrieerd. De 28-jarige man bezweek en vond zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de hoofdstad.

De Lancaster LL777 bleef op Ursel, tot met Nieuwjaarsdag 1945, toen ze in brand geschoten werd door de piloten van Jagdgeschwader 1.

Datum: 
07/11/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Kleine Dries
Ursel
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008