Lancaster LL954 bij Birgelen-Wasserberg - Armand Richelet & Jean Courtois

Tijdens de raid op Dortmund stortte bij Birgelen-Wasserberg (32 km ten noorden van Aken) een Avro Lancaster I (LL954 AS-E) van 166 Squadron neer, met aan boord twee Belgische boordschutters: 1e sergeant-vlieger (Flight Sergeant) Armand Richelet (°29 december 1919 Mont-sur-Marchienne) en 1e sergeant-vlieger(Flight Sergeant) Jean Courtois (°22 juli 1906 Hastière-Lavaux). Ook de waarnemer van de bemanning kwam om het leven, de overige vier werden krijgsgevangen gemaakt.

Richelet was er in mei 1940 in geslaagd om vanuit Duinkerke aan boord van een Frans schip Engeland te bereiken. Hij diende een tijdje bij het grondpersoneel in het 350 Squadron maar kon de opleiding volgen van boordschutter, waarna hij opgenomen werd in het 166 Squadron. Courtois was expert-boekhouder na de oorlog en na de capitulatie werkte hij in Frankrijk ten voordele van de vluchtelingen. Hij vertrok naar Engeland en kwam bij het 350 Squadron terecht als grondpersoneel, maar kon samen met Richelet de opleiding tot boordschutter volgen. Zij kwamen samen om in hetzelfde vliegtuig. Beide Belgen liggen te Evere.

Datum: 
23/05/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Richelet Armand
Courtois Jean
Locatie

Birgelen-Wasserberg
de
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010