Lancaster LL762 te Beverlo

Op 12 mei 1944 bombardeerden de geallieerden per vergissing de Zuidstraat en de Tuinwijk in Beverlo. Naast de Duitse verliezen en de bemanning van enkele bommenwerps kwamen hierbij tachtig burgers om.

Op zondag 30 mei 2004 werd voor al deze slachtoffers een Lancastermotor, afkomstig van de LL762 (467 Squadron), als herdenkingsmonument onthuld te Beverlo.

Tijdens het bombardement werd dit toestel boven het doelgebied geraakt en ontplofte in volle vlucht. Al de acht bemanningsleden lieten het leven. Een motor kwam neer in de zompige weilanden naast de Zuidstraat en werd door de Duitsers niet geborgen.

Tijdens het maken van een filmische reconstructie over dit dramatisch bombardement, vernam cineast Eddy Vandepoel over het eventueel bestaan van deze motor. Met een metaaldetector werd de juiste plaats gelokaliseerd en op 17 oktober 2002 werd de motor opgegraven.

De mooi opgepoetste motor heeft, op initiatief van de heemkundige kring, een plaats gekregen in de inkomhal van het buurthuis "Kardijk" te Beverlo. Twee infopanelen achter de motor geven de juiste toedracht van de gebeurtenissen. Eerst was het de bedoeling de motor te plaatsen in de Zuidstraat, de plaats van het gebeuren. De vrees voor vandalisme en enkele technische problemen gaven de doorslag om deze motor op een veiligere locatie te plaatsen.

Acht aanwezige Britse familieleden van de omgekomen bemanning kregen de eer om het monument te onthullen. Zij kregen elk een aandenken in de vorm van een opgegraven onderdeel afkomstig van de LL762.

Datum: 
12/05/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Zuidstraat
Beverlo
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
Beckers Bart; Het bombardement van Beverlo, in: Contact 35