Lancaster LL739 te Rixensart

Nadat de bommen gelost waren boven Leuven vlogen de Lancasters verder zuidwaarts. De nachtjagers zaten de formatie voortdurend op de hielen. Een vierde bommenwerper werd boven Waals-Brabant onderschept. Het was de Lancaster "JI-M" van 514 Squadron, die die avond van Waterbeach opgestegen was.De toenmalige Sergeant Fred Brown, de rugkoepelschutter, herinnerde zich in 1993 :

“We hadden de bomb run net achter de rug toen we bij het verlaten van het doelgebied door een nachtjager beschoten werden. Wij, de beide boordschutters, beantwoordden het vuur en we denken dat de jager geraakt werd en mogelijks neerstortte. Onze binnenste stuurboordmotor vatte vuur, waarna de volledige vleugel in brand stond. De hele bemanning kon het vliegtuig verlaten.

Toen ik sprong door de achterste deur sloeg ik tegen een staartvlak, waardoor ik licht gewond raakte aan mijn gezicht en ribben. Op het moment dat de parachute zich opende verloor ik mijn laarzen.”[1]

De bommenwerper - de "JI-M" met serienummer LL739 was de laatste Lancaster MkII die gebouwd werd - stortte neer aan de huidige Avenue Leopold te Rixensart - toen was het nog bosgebied.

De 24-jarige Nieuw-Zeelandse piloot, P/O A.Bruce “Sly” Cunningham, landde op het dak van het café La Lanterne aan de Place Communale te Rixensart. Hij werd uiteindelijk gevangen genomen en keerde in juli 1996 terug naar Rixensart.

Pilot Officer Winterford landde bij een spoorwegbedding en stootte er op een Duitse patrouille. Deze meenden met een saboteur te doen te hebben en schoten hem prompt in de borst. Hij zou deze verwonding evenwel overleven.

F/O R. Ramsay verbleef tot 18 mei bij Joséphine Narbond te Limal, vooraleer doorgesluisd te worden naar de Komeetlijn te Brussel. Ook hij werd achteraf gevangen genomen.[2]

Drie bemanningsleden wisten evenwel uit de handen van de bezetter te blijven. Het was mejuffrouw Bralion die de Britse John Stone naar Sint-Pieters-Leeuw bracht, waarna hij naar Claire De Veuster werd gebracht die hem zou verbergen van 23 tot 30 juni. Die laatste dag werd hij samen met twee Amerikanen via Namen naar het kamp te Belvaux gebracht.

Hij keerde met Flying Officer Brailsford en boordschutter  Sergeant Taffy Roberts naar Engeland terug. Hij bood zich meteen aan om weer missies te vliegen, maar kwam om het leven op 7 oktober 1944, tijdens een raid op Emmerich. Taffy Roberts rust nu op de Reichswald-begraafplaats in Duitsland. Het was zijn eerste operatie na zijn thuiskomst in 514 Squadron.
[1] Correspondentie Fred Brown, South Australia, 1993-1994

[2] Dujardin, Luc : Les chutes d'avions et d'aviateurs alliés en Brabant wallon 1941-1945", pag. 54

 

Datum: 
12/05/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Avenue Leopold
Rixensart
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Doelwit: Leuven, De Krijger, Erpe, 1998