Lancaster bij De Plank

Op het Ehrenfriedhof van de Limburgse basis werd nog een complete bemanning begraven, de Lancaster W4123 « UL-R2 » stortte neer op het gehucht «De Plank» te Sint-Martens-Voeren. De captain van deze crew was Sergeant Frank Ball. Zijn broer schreef :

« Frank liep tot zijn veertiende school en ging vervolgens werken in een fabriek. Van zodra zijn leeftijd het toeliet, vervoegde hij de RAF. In de Verenigde Staten kreeg hij een vliegopleiding en net op zijn 21ste verjaardag, op 13 november 1943, kreeg hij zijn Wings opgespeld – het was de Amerikaanse, metalen versie. Mijn moeder zou ze tot de dag van haar dood dragen. De missie waarbij Frank het leven liet, was slechts zijn tweede. De week daarvoor had hij al een missie gevlogen, maar dan als copiloot. »

De andere mannen aan boord waren allemaal sergeanten : Leonard Balich (bommenrichter), William Dickie (boordwerktuigkundige), Frank Gage (radiotelegrafist), en de boordschutters Alan Pollitt en de Canadees Jack Redmond. Het zevende slachtoffer tenslotte was Louis Allais, een zeeman wiens schip getorpedeerd en die als gevangene aan boord van de Altmark werd gehesen. In februari 1940 werd Louis Allais bevrijd door de HMS Cossack in de Noorse Josing Fjord. De matroos begon vervolgens een carrière bij de RAF, die vroegtijdig in België eindigde.

 

 

Datum: 
20/12/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
De Plank
Sint-Martens-Voeren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Luchtslag om Berlijn en Nürnberg, De Krijger, Erpe, 2007
Correspondentie met G. Ball, november 1993