Junkers Ju 52 te Ath - Remi Van Lierde

Overwinning boven woonplaats

Kort voor de middag van 26 maart lanceerde het 609 Sqn een Rhubarb. Hoe deze verliep, lezen we in het dagboek van het Squadron. "Om 11u.41 stijgen Lt Haabjoern en F/O Van Lierde op voor een Rhubarb. De laatstgenoemde zou de meest bijzondere aanval uitvoeren die ooit door een jager van het 609de gevlogen werd. Van Lierde vloog recht naar Geraardsbergen (waar hij in vredestijd woont) en eerst viel hij even ten zuiden van deze stad een aak aan. Deze kapseisde en explodeerde. Vervolgens beschoot hij bij Lessen een trein, met schitterend resultaat, dat hij ook fotografeerde. Daarna viel hij de krachtcentrale van Deux Acren aan (die hij nog bezocht in vredestijd), waar hij een grote paarse explosie veroorzaakde. Tussen Lessen en Ath bemerkte hij een stilstaande locomotief. De machinist verliet zijn locomotief en begon te rennen. Van Lierde gaf hem de tijd zich uit de voeten te maken, maar tot zijn verrassing zag hij hoe de man terugkeerde. "Deze keer gaf ik hem een flink salvo dat twee seconden duurde". Tenslotte, terwijl hij langs stuurboordzijde omhoogklom, bemerkte hij tot zijn verwondering een Ju 52 op 2800 voet, die waarschijnlijk van Chièvres opgestegen was. "Mijn hersenen werkten op volle toeren om uit te vissen hoe ik hem het best zou aanvallen, ik wist immers dat er mij erg weinig munitie overbleef." Hij viel ongezien langs onder aan en vuurde vanop 150 meter afstand. Slechts het bakboordkanon werkte, en dan nog maar voor slechts een seconde. Maar onmiddellijk begon de stuurboordmotor te branden, en terwijl Van Lierde van harte filmde met zijn boordcamera stortte de machine neer in de buitenwijken van Ath. Mensen liepen in de richting van het wrak, maar werden tweemaal weggejaagd, telkens wanneer "Van" over hun hoofden scheerde om zijn overwinning te fotograferen. Uiteindelijk besliste hij dat hij al te lang in de omtrek verbleef waar er geen wolken waren die hem zouden beschermen. Hij keerde terug, en landde om 12u.55. Na zijn landing lichtte hij zijn wedervaren druk gesticulerend toe. De droom van elke Rhubarb-piloot was vervuld."   

Rémi Van Lierdes overwinning stond buiten kijf, omdat het schouwspel ook vanop de grond gadegeslagen werd. De Junkers verloor snel hoogte, om tenslotte in een boomgaard nabij Ath te storten. Een grote hoeveelheid bankbriefjes lagen in de omtrek verspreid. Het lijkt dus dat dit vliegtuig met de lonen van de arbeiders, werkzaam op de vliegvelden in België en Noord-Frankrijk, op weg was. De onfortuinlijke bemanning was samengesteld uit : Fw Konrad Benthack (piloot - Fliegerhorstkommandantur Aspern) ; Fw Walter Bunzel (radiotelegrafist - Oberführungs Kommando Luftzeuggruppe 3) ; Uffz Hans Giegandt (meccano - Luftpark Juterbog) ; en een passagier, Hptm Friedrich Rose (Luftzeuggruppe 3). Alle vier de mannen kwamen om het leven en werden begraven op het erekerkhof van Bergen.

Maar het verhaal kreeg nog een haast ongelooflijk staartje. Eén van de Belgische ooggetuigen van dit schouwspel was 'Mony' Van Lierdes vrouw. Zij nam een brokstuk mee van het wrak van de Junkers 52. Na de oorlog zou ze het fier tonen aan haar man die net terugkeerde van een succesvolle carrière in de RAF. Dan pas vernam zij ook wie deze Junkers neergehaald had...

Datum: 
26/03/1943
Toestel: 
Personalia: 
Van Lierde Remi
Locatie

Ath
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1999