Internationale vliegmeeting te Haren/Brussel, 1933

Deelnemers aan de meeting die namiddag waren Georges Hanet met zijn Puss Moth, de BAC Drone (een gemotoriseerde zwever) van de Gentse piloot Manchoulas, de Franse acropiloot Michel Detroyat. Kapitein Jacques Ledure gaf een demonstratie met een old timer: een Caudron G 3.

De nieuwe generatie jachttoestellen werd gepresenteerd door de Britse testvlieger Staniland, die met een Fairey Firefly, komende van Gosselies, een spectaculaire demontratie gaf.

De Royal Air Force stuurde drie Hawker Fury's van 43 Squadron (vliegbasis Tangmere). Verder waren er nog formaties uit Zwitserland (Dewoitine) en Nederland.

De humoristische noot kwam er van adjudant Yvon Van Damme, die in de rol kroop van vader Stickelmans. Deze figuur, uitgedost met een hoed, een paraplu en een wandelstok klom moeizaam aan boord van zijn Fokker D VII. Bij het opstijgen maakte hij alle fouten die een piloot maar kan bedenken. Langzaam merkte het publiek dat de oude man bijleert, en uiteindelijk voerde hij prachtige loopings uit. Na de landing veerde een jonge Stickelmans recht - zijn wandelstok had hij nu niet meer nodig !

Vijf Fairey Foxes van Nijvel bouwden eveneens een speciale show op: ze waren uitgerust met een radio en vanop de grond werden instructies gegeven - ook de antwoorden van de waarnemers aan boord werden via de luidsprekers langsheen de publiekstribunes weergegeven.

Datum: 
11/06/1933
Personalia: 
Van Damme Yvon
Locatie

Haren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
L'Echo des Ailes, 14 juni 1933