Hurricane P2620 bij Landen

Ten zuiden van de KW-linie forceren de 3.en 4. Panzerdivisies een doorbraak. Om 5u15 verrassen twee Staffeln van het I/JG 1 twaalf Hurricanes boven Jodoigne. De Messerschmitts hadden opdracht gekregen te patrouilleren boven de regio Waremme/Gembloux, waar de 3. en 4. Panzerdivisie onder dekking van de bommenwerpers de Franse troepen trachtten uiteen te slaan.

Hurricane P2620 van 607 Sqn wordt dodelijk getroffen en stort neer te Landen. F/O Montague Thompson laat er het leven bij en wordt oorspronkelijk begraven in het klooster te Landen, in january 1947 wordt hij herbegraven op oorlogskerhof van Heverlee.

Waarschijnlijk is hij het slachtoffer van Hptm Wilhelm Balthasar, de bevelhebber van de I Gruppe van JG 1. Balthasar liet het leven tijdens een luchtgevecht in de buurt van St. Omer op 03/07/1941. Hij ligt begraven te Illiers Nord, net over de Belgische grens, naast zijn vader die als Hptm sneuvelde in 1914.

Ook de Hurricane P3535 wordt getroffen maar haalt het nog tot zijn thuisbasis in Vitry-en-Artois. Het toestel werd gevlogen door P/O P. Parrott en had de rompcode AF-C.

Datum: 
13/05/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Landen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Cynrik De Decker - Jean Louis Roba: Mei 1940 boven België. De luchtstrijd tijdens de achtiendaagse veldtocht. De Krijger
Peter D. Cornwell: The Battle of France then & now. After the Battle