Hurricane L1901 bij Waver

De Hurricanes van het 3 Sqdn, gestationeerd op Merville, krijgen opdracht om een formatie bomenwerpers in de sector Leuven-Waver te bekampen.

F/O Albert Ransome Ball achtervolgt een Do 17, maar wordt in de buurt van Waver rond 13:30 uur op zijn beurt aangevallen door vijf Messerschmitts. Via de radio roept hij om hulp, maar het is te laat, de L1901 wordt zwaar beschadigd en Ball moet een noodlanding uitvoeren. Hij wordt zwaargewond gevangen genomen. De 25 jarige piloot zal op 04 juni sterven aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven in het Reichswald Forest War Cemetery in Duitsland.

Ball had reeds bij een vorige vlucht geluk gehad. Na een aanval op een He 111 op 10 mei rond 22:30 uur in de buurt van Lille, verloor hij zijn orientatie. Hij besloot dan maar richting Engeland te vliegen. Hij geraakte er echter niet en moest voor de kust van Dover zijn toestel verlaten. De piloot werd uit zee opgepikt maar zijn Hurricane, de N2333, was voor goed verloren.

Datum: 
13/05/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Waver
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Peter D. Cornwell: The Battle of France then & now. After the Battle
Norman L.R. Franks: RAF Fighter Command losses of the second world war, 1939-1941. Midland Publishing
Cynrik De Decker - Jean Louis Roba: Mei 1940 boven België. De luchtstrijd tijdens de achtiendaagse veldtocht. De Krijger
Commonwealth War Graves Commission